27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Este foarte bine că suntem interesaţi de sănătate şi de alimentaţie. Când cumpărăm un produs alimentar trebuie să acordăm o foarte mare atenţie detaliilor nutriţionale de pe etichetă. De obicei, dacă un produs conţine un procent redus de grăsime înseamnă că el conţine, în schimb, mai mult zahăr sau înlocuitori artificiali de zahăr, acest adaos de zahăr putând avea efecte negative asupra diabeticilor, de exemplu“, a declarat dr. Luigi Gratton, membru în „Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Adesea, suntem înşelaţi de aspectul unui produs care pare să aibă anumite caracteristici, dar, în realitate, nu le are. Iaurturile „light“ pot să conţină „E“-uri declanşatoare de alergii pentru unii dintre noi, la fel cum ele conţin îndulcitori artificiali deosebit de nocivi. Acesta este unul dintre motive pentru care produsele „light“ nu sunt recomandate copiilor.
„Alimentele etichetate ca fiind «light» au, de obicei, un indice glicemic ridicat. Ne putem da seama de acest lucru dacă ni se face foame foarte repede după ce mâncăm un astfel de aliment şi căutăm o gustare“, a adăugat dr. Luigi Gratton.
Un alt aspect important este faptul că tindem să considerăm că alimentele etichetate ca fiind „light“ sunt atât sănătoase, cât şi dietetice. Prin urmare, credem că putem să mâncăm o porţie în plus fără probleme. „Produsele «light» nu sunt cheia controlului greutăţii. Fiecare dintre noi este unic, iar un producător de produse «light» nu deţine secretul dietei tuturor, tocmai pentru că acest secret nu există, el depinde de nevoile nutriţionale ale fiecăruia dintre noi“, continuă dr. Luigi Gratton.
Specialiştii ne recomandă să alegem cu mare grijă produsele „sănătoase“ şi să citim indicaţiile nutriţionale de pe etichetă pentru că de acolo aflăm ce ingrediente au fost eliminate şi cu ce au fost înlocuite. Iar dacă toate aceste sfaturi nu ne duc spre concluzii mulţumitoare, este indicat să solicităm părerea unui specialist în nutriţie.


Articole înrudite