Liberalii par să reprezinte centrul de comunicare al USL din plan local, social-democraţii dând dovadă, de o bună perioadă de timp, de zgârcenie în organizarea unor conferinţe de presă, preferând să-i lase această sarcină liberalului Victor Paul Dobre. Vinerea trecută, însă, liderul liberalilor gălăţeni a fost însoţit şi de candidatul USL pentru preşedinţia judeţului, Nicolae Bacalbaşa, social-democratul justificându-şi prezenţa la conferinţa de la sediul PNL drept o chestiune de normalitate între partenerii din USL.
Protestele şi politica
Bacalbaşa a jubilat privind mişcările de protest din stradă, desfăşurate în ultimul timp, ce dovedesc, în opinia acestuia, pe de o parte faptul că 80% dintre cetăţenii români nu mai susţin actuala putere, iar pe de altă parte, încrederea pe care o au în USL. Totuşi, pentru o imagine exactă trebuie să ne amintim că protestatrii nu au strigat “Jos guvernarea Boc, sus guvernarea USL!”, ba mai mult decât atât, reprezentanţi ai opoziţiei care au trecut printre protestari au fost izgoniţi de aceştia. Deci, USL are totuşi de muncit până să se vadă în locul actualei guvernări. Bacalbaşa a subliniat faptul că personal nu a fost huiduit de protestatarii gălăţeni din faţa Prefecturii, cum i s-a întâmplat prefectului. Gurile cârcotaşilor pot comenta însă că printre protestatrii gălăţeni se aflau pensionari cu carnete de partid PSD. Firesc, deci, nu şi-au blamat colegul.
Candidaturi... candidaţi...
Dobre a punctat faptul că anularea alegerilor comasate va dinamiza pregătirile USL pentru alegeri, în special cele locale. Liberalul estimează că localele vor avea loc în prima sau cel mai târziu a doua săptămână din luna iunie. Dobre a prezentat foarte succint începerea pregătirilor. De exemplu, USL va avea candidaţi comuni în 36 dintre localităţile din judeţ “iar obiectivul nostu este ca acest lucru să se întâmple în cât mai multe localităţi”. Printre candidaţii comuni se află inclusiv conservatori, nu doar liberali ori social-democraţi, conform precizărilor deputatului liberal. Dintre aceste localităţi, unele au în prezent primari PDL. Dobre a refuzat însă detalierea, pentru a nu divulga astfel din strategia USL către adversari. Aşa cum preciza Dobre, numărul localităţilor cu candidaţi comuni pentru primărie este foarte posibil să crească, deşi vor exista şi candidaturi separate. Excepţiile vor fi date de localităţile unde legăturile dintre liberali şi social-democraţi au fost marcate de-a lungul timpului de conflicte foarte vechi, insurmontabile, dincolo de unitatea pe care o clamează în prezent liderii PSD şi PNL. Evident că, apreciem noi, pe lângă candidatul cu cea mai mare susţinere, fie liberal, fie social-democrat, celălalt va fi unul pur decorativ, fără şanse reale de succes, USL nepropunându-şi să se concureze în interior. Þinta lor este „câştigarea zdrobitoare a alegerilor” în judeţul nostru, conform declaraţiilor lui Dobre. Colaborarea USL stabilită local va presupune liste comune de consilieri locali, acolo unde candidatul la primărie va fi comun. Situaţia include preşedinţia judeţului şi consilierii judeţeni. Bacalbaşa şi-a arătat de două ori, în conferinţa de vineri, disponibilitatea de a se retrage, dacă sondajele vor indica scăderea în preferinţele gălăţenilor, iar partidul i-o va cere. A apărut, firesc, curiozitatea privind numele potenţialelor rezerve care se încălzesc pe marginea terenului pentru a-l înlocui pe Bacalbaşa la momentul respectiv. Social-democratul s-a eschivat în oferirea unui răspuns, drept pentru care Dobree i-a venit ferm în ajutor, precizând că cei doi candidaţi ai USL, cel pentru primăria Galaţi (Marius Stan - PNL) şi cel pentru conducerea judeţului (Nicolae Bacalbaşa - PSD) au fost stabiliţi definitiv.
Candidaturile pentru alegerile parlamentare nu au fost stabilite. Dată fiind anularea alegerilor comasate, declarate neconstituţionale prin decizia Curţii Constituţionale, perdanţii la alegerile locale vor putea candida pentru un colegiu parlamentar, dacă vor dori.