23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima şedinţă ordinară a Consiliului Local Tecuci din acest an a fost una deosebit de animată, printre cei mai activi consilieri municipali evidenţiindu-se liberalul Petru Papuc, cel care de altfel a avut cele mai multe intervenţii. În una dintre interpelări, Papuc a pus la zid activitate Muzeului Mixt Tecuci, mai exact lipsa de acţivitate a acestei instituţii, iar întrebările anexe acesteia au curs. În primă fază liberalul Petru Papuc a precizat: „Am câteva întrebări de la un cetăţean, iar răspunsurile vă rog să mi le daţi în scris, pentru a-i putea comunica cu exactitate care sunt acestea. Prima întrebare ţine de activitatea celor de la muzeu, mai exact pentru ce primesc bani cei de la Muzeu. «Unde sunt cele două tablouri de patrimoniu?» este o altă întrebare şi ultima: «Unde este masina de epocă donată de domnul Pătraşcu?»”.
Vădit deranjat de îndrăzneala de a fi „scos la lecţie”, Laurenţiu Groza, directorul Muzeului Mixt Tecuci, a intervenit chiar cu puţin timp înainte ca liberalul Petru Papuc să termine intervenţia. Cum nenumăratele apeluri telefonice primite de către directorul Muzeului l-au împiedicat pe acesta să răspundă „provocării”, deşi ar fi vrut, primarul Eduard Finkelstain a intervenit: „Într-adevăr, activitatea nu este la un nivel maxim, însă, după cum se ştie, Muzeul Mixt este prins într-un amplu proiect de modernizare şi dezvoltare, iar acest lucru implică o serie de pregătiri, inventarieri... Chiar dacă muzeul propriu-zis nu funcţionează, avem în paralel sala de expoziţii, care are o activitate destul de bună”.
Explicaţiile primarului tecucean au fost întrerupte de „elanul” directorului Groza, care a intervenit: „Împreună cu Muzeul de Istorie Galaţi şi Facultatea de Istorie facem săpături la Negrileşti, de 20 de ani se sapă în zonă, iar tablourile, care sunt 3 şi nu 2, sunt de 4 ani la restaurat la Bacău. Sunt restaurate dar nu avem bani să le ridicăm, ne trebuie 80 de milioane”. Un nou apel telefonc a reuşit să oprescă monologul directorului muzeului tecucean, spre amuzamentul celor din sală, iar discursul a fost continuat de primarul Finkelstain, care a precizat: „Tablourile sunt mult mai bine păstrate la laborator, având în vedere faptul că noi nu avem, pentru moment, condiţii de climatizare care să permită păstrarea în perfectă stare a valoroaselor opere de artă”. Două dintre lucrări sunt semnate Nicolae Grigorescu, iar cea de-a treia este a pictorului Dimitrie Hîrlescu.


Articole înrudite