23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noua stângă, afişată tot în roşu şi alb precum PSD-ul din care provin mulţi progresişti, şi-a reunit sâmbătă, pe 3 decembrie, la Galaţi, peste 1.200 de delegaţi din judeţele regiunii de dezvoltare II Sud-Est. Astfel, UNPR-işti din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău şi Constanţa şi-au petrecut ore îndelungate în sala de sport „Siderurgistul” audiind discursurile liderilor UNPR naţionali şi pe ale celor din regiune. Cei din prezidiu şi-au făcut intrarea flancaţi de tineri purtând tricourile partidului, imagine asimilată sportului sau efectivelor militarizate.
În prezidiu s-au aflat preşedinţii Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, vicepreşedinţi UNPR, parlamentari UNPR, Mihai Boldea remarcându-se prin absenţă, deşi a confirmat că este în continuare parlamentar progresist. Am mai remarcat persoane care ocupă poziţii importante în administraţia locală din diferite judeţe şi oraşe ale ţării. Facem referire la Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, primarul Craiovei, Antonie Solomon, primarul sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone”.
Mircea Toader, liderul PDL Galaţi, şi al grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, a fost unul dintre invitaţii care s-a adresat auditoriului progresist. Un alt invitat care a ţinut să clarifice jurnaliştilor gălăţeni calitatea sa de invitat şi nu de membru a fost rectorul Viorel Mânzu, ce a părut destul de surprins de invitaţia de a se adresa mulţimii.
În deschiderea lucrărilor preşedintele progresiştilor, Gabriel Oprea a precizat: „Uniunea Naţională pentru Progresul României va avea întotdeauna ca obiectiv strategic România. UNPR este un proiect simplu, bazat pe interesul naţional şi dialogul social”.
Democrat-liberalii mulţumesc partenerilor progresişti
Mircea Toader i-a mulţumit lui Gabriel Oprea şi parlamentarilor PDL pentru ajutorul oferit parlamentarilor PDL de a-şi realiza obiectivele stabilite. Toader a declarat: „PDL, fără sprijinul dvs, al UNPR, al parlamentarilor progresişti, fără sprijinul ministrului Oprea, nu şi-ar fi putut duce la îndeplinire programul de guvernare şi să aducă România într-o stare de echilibru. (…) Am trecut o perioadă foarte dificilă prin măsuri de austeritate pe care am fost nevoiţi să le luăm.” Toader a amintit aprecierile pe care le primeşte în ultimele zile România, din partea Angelei Merkel pentru măsurile de austeritate pe care a reuşit să le ia. Toader s-a arătat convins privind câştigarea încă unui mandat la guvernare de către PDL, împreună cu UNPR, cu care va continua să guverneze din 2012.
Urâţi-ne acum, ne veţi zâmbi mai târziu
Unul dintre liderii locali care şi-a prezentat printre primii discursul a fost Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi, din poziţia de prim-vicepreşedinte al aleşilor locali UNPR, deşi este în continuare membru PSD, căci colegii săi social-democraţi încă nu l-au exclus din partid. Ca şi Oprea, Chebac a subliniat importanţa judeţului nostru în dezvoltarea regiunii II sud-est, atât din perspectivă locală românească, precum şi din perspectiva strategică privind dezvoltarea în euroregiunea mai amplă prin amplificarea legăturilor cu partenerii moldoveni, ucraineni, Galaţiul putând constitui o punte de legătură între spaţiul UE şi statele europene din vecinătate, nemembre UE.
Chebac nu a criticat opoziţia, reiterând ideea prezentată la conferinţa judeţeană desfăşurată cu o săptămână în urmă, conform căreia partied „ostile” în prezent ar putea deveni viitori parteneri ai progresiştilor.
Puterea, criticată de partenerii progresişti
Marian Sârbu a criticat susţinătorii conceptului rolului minimalist al statului, atrăgând atenţia că în prezent liderii europeni caută soluţii pentru crearea cât mai multor locuri de muncă. Sârbu a menţionat că dacă acum nu există fonduri pentru salarii, pensii, asistenţă socială, sănătate şi învăţământ, situaţia este cauzată de o viziune eronată privind gestionarea fondurilor. Sârbu a subliniat necesitatea sprijinului acordat părinţilor, şi cu atât mai mult celor care lucrează.
„A treia cale”
Gabriel Oprea a jucat atât rolul criticului acerb al opoziţiei, preocupată să îşi împartă funcţii, chiar şi prin fugărirea propriilor colegi, precum şi pe cel al liderului mobilizator. Oprea a precizat: „Românii vor distinge - responsabilitate versus demagogie. Este foarte important să-i trimitem în alegeri pe cei mai buni, cei cu expertiză, cei care se bucură de respectul comunităţii. Să mergem în rândul oamenilor, să-i privim în ochi, să le vorbim despre proiectele noastre, despre responsabilitate. Să aveţi încredere în conducerea partidului, în mine, aşa cum şi eu am încredere în dvs. Cu seriozitate, tenacitate, bun simţ şi hotărâre vom reprezenta la alegerile din 2012 unul din principalele partide, pentru că suntem bine organizaţi şi ne iubim ţara, lucrul cel mai important. Se spunea că suntem anticamera altui partid, că ne diluăm. Nu! Suntem un partid de centru-stânga, vom merge singuri în alegeri, vom candida pe propriile picioare şi alături de partenerii din coaliţie vom câştiga alegerile viitoare. (…) Cei care au venit în UNPR nu au făcut-o pentru funcţii. Niciodată nu poţi să vorbeşti de interes naţional şi în acelaşi timp să ceri funcţii. Sârbu şi Diaconescu nu au venit alături de mine pentru a primi funcţii de conducere. Spre deosebire de alte partied, noi am cuprins în protocolul coaliţiei cele două proiecte - coşul de solidaritate care nu costă bugetul de stat niciun ban şi care este doar un efort de organizare a administraţiei publice locale şi centrale şi taxarea marilor averi - taxă pe care nu noi am descoperit-o şi pe care o aplică şi alte ţări din Europa (…) Întotdeauna, într-un stat democratic, rolul Opoziţiei este să critice. Dar au trădat interesul naţional şi românii i-au taxat. Se prăbuşesc în propriile sondaje. Vorbesc de alegeri anticipate, de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Este o încercare jalnică a de băga sub covor anumite scandaluri. Vorbesc de viitoarele funcţii, îşi dau afară colegii. România arde, Europa arde, toată lumea arde şi baba se piaptănă. Asta îi interesează acum, când ţara este în criză economică? Acest trend va continua. Nimeni nu va mai putea întoarce acest lucru. De aceea, este rolul nostru, al UNPR, un partid născut din dragoste de ţară, să reprezentăm a treia cale. Interesul naţional înseamnă progresul României, iar singurii noştri stăpâni sunt România şi românii”.


Articole înrudite