03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Perspective economice optimiste pentru zona Galaţi-Brăila
Perspective economice optimiste pentru zona Galaţi-Brăila

Zona Galaţi-Brăila are potenţialul unei dezvoltări economice la fel de reuşite ca şi cea din zona de Vest a ţării, datorită contextului politic şi economic internaţional, a apreciat fostul ministru de Externe al României, senatorul Mircea Geoană, actual preşedinte PSRO. Acesta a vorbit despre potenţialul economic al zonei de S-E a României, care, de la 1 ianuarie 2016, va putea deveni poarta economică a UE dinspre Ucraina, zonă care, de anul viitor, va fi cooptată în piaţa de liber schimb a UE. Cu „investiţii înţelepte şi mai puţină corupţie”, partea de Est a României se va putea dezvolta economic şi ar putea deveni ceea ce a reprezentat în ultimii 20 de ani partea de Vest a României, a mai spus Mircea Geoană.
Ianuarie 2016 deschide o nouă piaţă pentru exporturile româneşti, piaţa Ucrainei, care din ianuarie va fii cooptată în piaţa de liber schimb a UE. „Dau un semnal pentru această zonă a ţării, care are nevoie de un nou motor de creştere economică şi cu investiţii în infrastructură înţelepte, şi cu mai puţină corupţie, zona aceasta a României poate deveni ceea ce Vestul României a reprezentat pentru România, economic vorbind, în ultimii 20 de ani”, a spus Mircea Geoană, prezent, la finele săptămânii trecute, la Galaţi, la Conferinţa Regională a PSRO, eveniment la care au participat reprezentanţi ai filialelor din Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău şi Vrancea. Cu această ocazie, Mircea Geoană a lansat în dezbatere publică Programul Naţional al PSRO de creare de locuri de muncă.
În context, senatorul a vorbit şi despre oportunitatea economică pe care România ar putea să o folosească în propriul interes, oportunitate creată de conflictul dintre Rusia şi Turcia. Potrivit lui Geoană, tensiunea dintre Rusia şi Turcia ar putea fi o oportunitate economică pentru România. “Această tensiune în creştere şi periculoasă între Rusia şi Turcia, inclusiv zona de război comercial, care s-a deschis între cele două ţări, ar putea să fie şi o oportunitate pentru noi - vorbim de interesul României -, rute importante de comerţ pe axa nord-sud şi est-vest, cu puţină abilitate ar putea să fie dirijate către noi şi această zonă de instabilitate ar putea să transforme România, o ţară stabilă, o ţară puternic ancorată în NATO şi UE, într-o zonă, un pol de atractivitate pentru comerţ şi investiţii la noi acasă. Sunt situaţii care ne preocupă, dar trebuie să ne uităm pragmatic la interesele noastre. Putem să transferăm din aceste dividende pe spuza noastră şi pe interesele noastre politice şi economice”, a spus liderul PSRO.
 
Cheia succesului economic: desprinderea de modul corupt în care s-au folosit până acum banii publici
 
Cât priveşte politica guvernamentală pentru o dezvoltare sănătoasă economică a României, Mircea Geoană spune că Guvernul Cioloş va fi \\\"un experiment de succes pentru România\\\" doar dacă va reuşi să se “desprindă de modul corupt în care se alocau, până acum, banii publici în România”. Geoană crede că actualul Guvern ar trebui să nu mai folosească Ministerul Dezvoltării ca pe o “puşculiţă de partid”, aşa cum a fost ea “inventată de doamna Udrea şi perfecţionată de domnul Dragnea”, ci să aloce fonduri funcţie de interesele şi nevoile comunităţilor locale, nu funcţie de culoarea primarilor din respectivele comunităţi. Geoană a mai spus că actualul Guvern ar trebui să gestionese mai bine fondurile pentru infrastructura ţării, dar şi cele pentru construcţia de spitale. ”Va depinde [dacă actualul Guvern va fi sau nu un experiment reuşit pentru ţară - n.r.] dacă va putea face o ruptură netă de modul corrupt în care se alocau banii publici în România până acum. Acesta este testul. Dacă la Ministerul Dezvoltării -  puşculiţa de partid inventată de doamna Udrea şi perfecţionată de domnul Dragnea -, dacă banii nu vor fi daţi primarilor din structura de majoritate, ci vor fi daţi în funcţie de nevoile comunităţiilor acestei ţări, indiferent de culoarea polităcă a primarilor, dacă banii pentru infrastructuri şi transporturi nu or să mai conducă la prăbuşiri de autostrăzi, şi acelea puţine în România, dacă catastrofa de la Colectiv, care arată lucruri pe care le ştiam şi le băgam sub preş - acelea că avem spitale care trebuiau demult incinerate, demolate şi reconstruite de la zero,... nu toate aceste lucruri, dar măcar dacă Guvernul Cioloş va avea tăria de a rezista tentaţiei de a replica modelul corupt în care se alocau resursele publice, atunci va fi un experiment de succes şi va merita a fi continuat, indiferent de numele personajelor din guvernul de după alegerile parlamentare, pe o fundaţie mai sănătoasă pentru România. De aceea voturile PSRO au fost date pentru învestitura Guvernului Cioloş, şi pentru că o parte din propunerile naostre au fost preluate - ideea de a avea un hub logistic regional este ideea PSRO şi am văzut cu plăcere că Guvernul Cioloş a preluat această idee, Banca de Dezvoltare pentru IMM şi Agricultură, idei despre cum poate fi finanţată insfrastructura ţării în afara deficitului bugetar, toate sunt ideile noastre şi par destul de deschişi şi doritori să asculte opinii profesioniste”, a declarat Mircea Geoană.


Articole înrudite