04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre, preşedinte al Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, a cerut premierului să clarifice dacă pensiile românilor vor fi sau nu indexate în anul 2012. Dobre a mai cerut printr-o interpelare adresată premierului să indice şi dacă pensiile vor fi indexate conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau se vor indexa cu un procent oarecare stabilit de Guvern.
Liberalul a solicitat în scris premierului aceste răspunsuri printr-o interpelare. În document se arată: „După anunţul ferm că pensiile vor rămâne neschimbate în anul 2012, urmat de mai multe şovăieli şi declaraţii contradictorii, oricum, cu o întârziere considerabilă, având în vedere că până în acest moment bugetele de stat şi de asigurări sociale de stat trebuiau deja prezentate Parlamentului, în opinia ministrului Muncii este totuşi posibilă o indexare a pensiilor în anul 2012, în medie cu 6,5%, dar doar dacă există resurse. Această declaraţie (...) contrazice însă declaraţiile ministrului, care prevedea iniţial o păstrare a punctului de pensie la 732,8 lei, cât este în prezent, în ciuda prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care garantează că din 2012 valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent, asta după ce acesta a rămas neschimbat de mai mulţi ani, urmare a schimbărilor legislative impuse de Guvern. De asemenea, mai mulţi reprezentanţi ai arcului guvernamental au prezentat în ultimele zile opinii diferite legate de subiectul indexării pensiilor, fapt ce îi pune pe pensionari în situaţia de a nu fi siguri de veniturile lor, venituri garantate prin Legea 263/2010”.
Reamintim că pe acest subiect preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat cu precizări care indică menţinerea nivelului pensiilor în 2012, cel puţin pentru prima parte a anului, urmând ca, în funcţie de încasările bugetare, să fie decisă majorarea sau nu a pensiilor. Dacă ar fi să facem o previziune logică, e foarte posibil să se facă o indexare în a doua parte a anului viitor, chiar înainte de alegeri, ca să aibă efectul scontat la vot.


Articole înrudite