04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A început scandalul canibalizării PSD în văzul lumii! La şedinţa ordinară a CJ, Bacalbaşa, din poziţia de consilier judeţean PSD, a iniţiat un atac dur al colegului său de partid, actualul preşedinte al CJ. Incidentul s-a produs la puctul 14 de pe ordinea de zi a şedinţei, privind aprobarea unei investiţii în sistemul informatic de sănătate în cadrul consorţiului format de cele trei spitale de la nivelul judeţului. Valoarea proiectului este de 6.916.739 lei, din care 5.139.603 lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, 990.335 lei Spitalul TBC; 786.801 lei pentru Spitalul de Boli Infecţioase. Valoarea finanţării nerambursabile totale - 5.466.455 lei.
În momentul alocat intervenţiilor, cel al opiniilor consilierilor, dr. Bacalbaşa a izbucnit: „Spitalul Judeţean Galaţi a mai avut o încercare de informatizare cu firma Info Word. Această încercare, din păcate, s-a dovedit dezastruoasă. (...) Spitalul Judeţean Galaţi a încheiat cu firma Info Word un contract de închiriere pentru soft şi hard, erau 45 de posturi. După care s-a escaladat, deci s-a spart în două acest contract: pe de o parte era softul şi hardul, pe de altă parte era service-ul. Nu a fost licitaţie; s-a spart în două ca să se evite norma legală. În două rânduri a fost financiar upgradată toată această poveste şi creştea preţul pentru că firma Infor Word susţinea că introduce o mai mare sofisticare a acestei chestiuni. Eu, personal, când am venit la conducerea Spitalului Judeţean, am primit din partea auditoarei spitalului, ca director pe vremea aceea, (...) că pe de o parte s-au plătit 1 miliard şi ceva pentru un serviciu care nu se făcuse, pentru că nu se recepţionase, iar ceea ce firma imediat a dat banii înapoi, deci a făcut în roşu, şi a dat şi procentele de la această sumă încasate ilegal. În acelaşi timp auditoarea a constatat că contractul s-a încheiat cu încălcarea legilor şi a sesizat Curtea de Conturi. Care a confirmat, a sesizat Procuratura, care l-a rândul său s-a sesizat şi a pus sechestrul pe avere pentru toţi cei care încheiaseră acest nefericit contract. Eu personal l-am chemat pe actualul rector al Universităţii Galaţi, care se ocupa cu aşa ceva. A venit cu 3 asistenţi şi a constatat că supraevaluarea serviciilor este de 5 ori. (...) Conform legii, am desfăcut acest contract. Era prevăzut ca din 6 în 6 luni să se prelungească acest contract. (...) Între timp am fost chemat la Prefectură şi mi s-a spus de către un om pe care îl respectam: „Domnule, dă-ţi demisia!”. Eu am urmat sfatul lui binevoitor. Mi-am dat demisia, au venit alţii. Acum am dat mai multor specialişti să îl consulte şi mi-au spus că este un contract asimetric făcut în scopul evident de a prădui spitalul. Este extraordinar că reuşim din bani publici să ne informatizăm. Dar vă rog, când va fi licitaţia, feriţi-vă ca de naiba de această hienă (ţinta o reprezintă Eugen Chebac - n.r.) care a smuls din carnea Spitalului Judeţean!”.
Serviciul juridic al CJ a făcut la rândul său verificări pe acest contract. Chebac a precizat: „Dacă sistemul de informatizare s-ar fi dus la capăt atunci nu am fi fost în această situaţie. Mai mult, există un prejudiciu la nivelul spitalulului de circa 12 miliarde prin rezilierea unilaterală a contractului cu firma Info Word”.
Bacalbaşa: „Nu există niciun prejudiciu. (...) Dvs. aţi fost incorect informat de Serviciul de Audit. Am discutat cu ei. Staţi liniştit, că toate excrocheriile din Consiliul Judeţean vor apărea ca uleiul la lumină. (...) Participaţi la o gravă agresiune la imaginea mea! (...) Eu nu fur!”.
Chebac: „Să vedem cine a furat! (...) Tocmai! Să vedem cine a produs plata de către spital a celor 12 miliarde. Şi tocmai pentru a nu mai fi situaţii de genul acesta, am impus conducerii celor trei spitale asocierea şi depunerea proiectului, proiect eligibil pe e-administraţie”.
Disputa dintre cei doi social-democraţi a lăsat auditoriul perplex. Nimeni nu a mai intervenit iar proiectul de hotărâre a fost adoptat cu majoritatea voturilor consilierilor judeţeni, indiferent de culoarea politică, mai puţin al lui Bacalbaşa.
O precizare: în acest weekend se desfăşoară la Sulina o acţiune a tinerilor din PSD iar la eveniment vor participa şi membrii conducerii de vârf ai PSD, ocazie cu care se va decide reluarea votului privind stabilirea candidatului la CJ. Această situaţie ar putea justifica ieşirea turbulentă a dr. Bacalbaşa, care se visează boss peste judeţ.


Articole înrudite