„Când eram eu copil, la cinematograful Dacia, erau cozi până la colţul străzii pentru a prinde un bilet să-l vezi pe Florin Piersic în Mărgelatu. Să mergi la film era cea mai tare distracţie pe vremea lui Ceauşescu. Le povesteam apoi colegilor la şcoală. Acum, cinematograful s-a transformat, sub nepăsarea primarilor, în ce vedeţi şi dumneavoastră, o dărăpănătură, de ţi-e şi frică să nu treci pe lângă ea, de teamă să nu-ţi cadă vreun bolovan în cap”, spune încărcat deopotrivă cu nostalgie şi supărare domnul Ion Stamate, locuitor al cartierului Micro 21. „Când eram eu copil, la cinematograful Dacia, erau cozi până la colţul străzii pentru a prinde un bilet să-l vezi pe Florin Piersic în Mărgelatu. Să mergi la film era cea mai tare distracţie pe vremea lui Ceauşescu. Le povesteam apoi colegilor la şcoală. Acum, cinematograful s-a transformat, sub nepăsarea primarilor, în ce vedeţi şi dumneavoastră, o dărăpănătură, de ţi-e şi frică să nu treci pe lângă ea, de teamă să nu-ţi cadă vreun bolovan în cap”, spune încărcat deopotrivă cu nostalgie şi supărare domnul Ion Stamate, locuitor al cartierului Micro 21. Şi are dreptate, o uşă de fier dată cu vopsea albastră care a rezistat miraculos trecerii deceniilor de când a fost aplicată este tot ce mai aminteşte de gloria apusă a unei locaţii atât de dragi locuitorilor din zonă. Clădirea ce stă pe punctul să se demoleze miroase a urină şi fecale, fiind transformată într-un WC public de oamenii străzii care trăiesc prin zonă. Abandonat de autorităţi, fostul cinematograf Dacia este o rană purulentă pe obrazul cartierului, într-o mare de blocuri şi de oameni care grăbesc pasul când trec prin faţa clădirii.
Soarta cinematografului Flacăra din Micro 40 este încă şi mai gravă dacă analizăm nemulţumirile oamenilor din zonă. Clădirea a împărtăşit degradarea de la Dacia, dar este în continuare o locaţie cunoscută şi temută. „Se strâng aici toţi drogaţii, hoţii şi proxeneţii din Galaţi. Dacă vă uitaţi, găsiţi pe jos o grămadă de seringi folosite. Oamenilor le este teamă să treacă pe aici noaptea, ţi se poate întâmpla orice. N-am văzut picior de Poliţie Locală pe aici”, spune o doamnă ce ţine un copil de mână şi care, imediat după încheierea dialogului, grăbeşte pasul aproape ca o încurajare pentru noi.Imaginea este cu adevărat dezolantă şi unică în peisajul gălăţean: pungi cu gunoaie îndesate în ziduri, graffitiuri nereuşite şi şobolani care se plimbă sprinţar printre zidurile căzute.
Culmea este că noua administraţie publică din Galaţi anunţa, la sfârşitul lui 2016, că au reuşit să preia de la RADEF România Film cinematografele Flacăra, Dacia şi Grădina de Vară „Central”. „Gălăţenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate şi nefolosite”, declara atunci proaspătul primar PSD Ionuţ Pucheanu. De promisiunile, s-a ales însă praful.
Opoziţia: Soluţii există, putem face parcuri sau parcări
Deputatul Cătălin Cristache, preşedintele PMP Galaţi, vine cu soluţii la situaţia degradării celor două clădiri. „Ideal ar fi să redăm circuitului cultural al oraşului ambele locaţii, deşi este greu de făcut având în vedere starea de degradare. Clădirea cinematografului Flacăra este compromisă din punct de vedere structural, putând oricând să se prăbuşească peste cei care intră în ea sau trec prin zonă. Soluţia clară şi evidentă este accesarea unor fonduri europene pentru regenerare urbană. Îi consultăm pe locuitorii din zonă şi ei pot decide destinaţia finală a clădiri modernizate. În ce priveşte cinematograful Dacia, acesta trebuie urgent consolidat, pentru că afectează întreg blocul construit în jurul său, care, Doamne fereşte, în caz de cutremur, se poate prăbuşi. Dacă nu facem repede ceva, se poate întâmpla o tragedie. După investiţiile absolut necesare în structura de rezistenţă, Dacia poate fi transformat într-o sală de spectacol sau, eventual, într-o grădiniţă, că tot ducem lipsă în Galaţi. PMP va încerca să pună pe ordinea de zi a Consiliului Local problema celor două cinematografe abandonate care stau să cadă. Sperăm să găsim înţelegere din partea majorităţii PSD – ALDE a primarului Pucheanu şi să nu mai pună celebra bandă că nu sunt bani. Galaţiul merită mai mult”, ne-a declarat Cătălin Cristache, cel mai activ adversar al primarului Pucheanu.