23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În urma votului consilierilor judeţeni, a fost adoptată hotărârea care viza aprobarea achiziţiei de servicii de consultanţă şi asistenţă juridică în domeniul achiziţiilor publice pentru CJ Galaţi. Conform expunerii, având în vedere volumul mare şi complex al activităţii juridice desfăşurat în cadrul Serviciului contencios şi probleme juridice din cadrul CJ Galaţi, este necesară achiziţionarea de servicii de consultanţă şi asistenţă juridică în domeniul achiziţiilor publice. Aşa cum era de aşteptat, şi această propunere a generat numeroase discuţii contradictorii şi voturi împotrivă din partea PDL-ului. Ion Ştefan a fost cel care a prezentat un amendament prin care era subliniat faptul că această achiziţie e ilegală şi, dacă va trece de votul colegilor săi, va „merge pe căi administrative în instanţă pentru apărarea drepturilor cetăţenilor”. „Trebuie să informez faptul că aceste achiziţii de servicii de consultanţă şi asistenţă juridică sunt făcute din octombrie 2012. Este un contract în derulare şi, după umila mea părere, se încearcă o acoperire a acestei achiziţii cu ajutorul CJ Galaţi. Nu respectă nici ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare. Se doreşte să dăm o sumă de aproximativ 124 de milioane pe lună către o firmă de avocatură din Bucureşti, în condiţiile în care noi, prin această ordonanţă de Guvern, trebuie să luăm măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare. Sigur că nu mai vorbim de legalitate - nu poate fi vorba de o legalitate atât timp cât această achiziţie a fost făcută acum 9 luni de zile şi cred că, în acelaşi timp, a fost adus un afront consilierilor juridici din aparatul de specialitate, pentru că eu consider că aceştia ne pot reprezenta în instanţă. Suma anuală e de un miliard şi jumătate deci este foarte clar că aceşti bani se pot duce într-o investiţie şi nu să îi aruncăm pe apa Sâmbetei”, a spus Ion Ştefan.
Amendamentul a fost refuzat de iniţiatorul acestui proiect, Cornel Hamza, care a spus că în comparaţie cu suma câştigată la procese, preţul plătit firmei este unul corect şi nu i se pare atât de mare încât să „îl scoată din sărite”.
De asemenea, întrebată dacă achiziţia este sau nu ilegală, Tania Bogdan, vicepreşedintele CJ, a spus că aceasta a fost făcută cu respectarea legalităţii. „Sunt procese complicate, care necesită deplasări la Bucureşti, un anumit grad de experienţă şi pentru asemenea procese, consiliul preferă să aibă acest serviciu de înaltă calificare şi nu preferă să îl aibă pe cel din departament, care sunt oricum puţini. Acesta a fost scopul, precizând faptul că această achiziţie a fost făcută cu respectarea legaltăţii. Pe de altă parte, am înţeles că există un contract încheiat anul trecut care, până la achiziţionarea unui nou serviciu, rămâne în vigoare. Unii au amestecat lucrurile”, a explicat Tania Bogdan.


Articole înrudite