USR şi Forţa Dreptei au anunţat că au atacat la Curtea Constituţională a României legea privind măsurile fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Astăzi (n.r. - 29 septembrie 2023, a fost depusă sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament, pe considerentul că legea este "neconformă cu o serie de articole din Constituţia României". Documentul este semnat inclusiv de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină.
Semnatarii sesizării afirmă că "modalitatea de adoptare a Legii (...) contravine prevederilor art. 1 alin. (4) şi art. 114 din Constituţia României, republicată, deoarece norma fundamentală oferă Guvernului posibilitatea de a-şi angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în condiţiile respectării principiului echilibrului şi separării puterilor în stat".
"Posibilitatea Guvernului de legiferare, în calitate de autoritate legislativă delegată, nu poate fi discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept care nu este susceptibil de exercitare abuzivă, deoarece, în caz contrar, s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României", se arată în sesizare.
"La această modalitate simplificată de legiferare trebuie să se ajungă in extremis atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă, ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă", se mai arată în document.
Potrivit semnatarilor sesizării, "adoptarea sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat".
"În contextul actual politic din România, observăm că avem o majoritate consolidată în Parlament, datorată colaborării dintre două partide pentru constituirea Guvernului. Prin urmare, conform jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nu era necesară recurgerea la procedura stipulată de articolul 114 din Constituţie", se mai arată în sesizare.
În plus, este criticată şi încălcarea principiului legalităţii şi se referă la faptul că legea "aduce atingere principiului previzibilităţii, securităţii juridice şi clarităţii normelor".
"Măsurile fiscale pe care noi le-am atacat sunt modificate 22 de acte normative. Prin depunerea sesizării la CCR, USR opreşte mărirea taxelor de la 1 octombrie. Legea pe care noi am atacat-o, în primul rând nu respectă condiţia aplicării imediate a legii. CCR a precizat de multe ori că atunci când guvernul îşi angajează răspunderea, trebuie angajată pe ceva urgent. În cazul nostru, reforma pe care vor să o facă ei se aplică neunitar. Unele prevederi au termen de intrare în vigoare în 2025. Deci nu e nicio urgenţă, aşadar legea trebuia trecută prin Parlament", a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.
El a precizat că acesta estea doar unul dintre multe alte argumente de neconstituţionalitate. Acesta a explicat că este încălcat principiul securităţii juridice ca urmare a lipsei de claritate şi previzibilitate a normelor din această lege, este încălcat principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute, dar şi multe altele căci sesizarea conţine 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate şi 13 articole din Constituţie încălcate.