În ultima perioadă, un scandal legat de propunerea taxării turiştilor români care aleg să-şi petreacă vacanţele în afara ţării a făcut vâlvă în media. Dar cine a fost, de fapt, iniţiatorul acestei idei şi cum s-a ajuns aici?
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) este în centrul atenţiei, anunţând că lucrează la o propunere legislativă de taxare a turiştilor care pleacă în străinătate. Motivaţia? Banii colectaţi ar urma să fie direcţionaţi către promovarea turismului românesc. Dragoş Răducan, preşedintele Asociaţiei, a subliniat că ideile nu sunt încă finalizate, dar se lucrează la ele. Potrivit lui, există mai multe variante care sunt luate în considerare, inclusiv deduceri din impozitele plătite de agenţiile de turism.
Cu toate acestea, nu putem să ignorăm faptul că promovarea nu este suficientă în absenţa unui serviciu de calitate. Turismul românesc, ca orice alt serviciu destinat populaţiei, trebuie să fie competitiv şi să îndeplinească aşteptările clienţilor. Dacă doar promovezi, fără ca această promovare să fie însoţită de o creştere în standardul calităţii şi de preţuri competitive, eforturile de marketing pot fi inutile, chiar contraproductive. Este imperativ ca prestatorii de servicii să valorifice la maximum potenţialul pe care îl au. Dacă un turist descoperă că în România, o ţară cu un nivel de trai mai mic, serviciile turistice sunt mai scumpe şi de calitate inferioară comparativ cu alte ţări, va opta pentru destinaţii alternative. Este esenţială o colaborare între comunităţi şi operatorii de turism pentru a asigura complementaritatea şi diversificarea ofertelor.
Însă propunerea a fost privită cu scepticism de către numeroşi actori din domeniu. Proprietarul agenţiei de turism Paralela 45 a comparat ideea cu modele turistice ale unor ţări precum Coreea de Nord sau Afganistan, criticând viziunea hotelierilor care „par să dorească să închidă turiştii români în ţară”.
În acelaşi ton, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a negat existenţa unor discuţii pe această temă, subliniind că niciodată nu s-a găsit o astfel de soluţie pentru promovarea României în exterior.
Pe de altă parte, este evident că România se confruntă cu provocări în atragerea turiştilor străini. Comparativ cu vecinii săi, precum Bulgaria, care atrage un număr mult mai mare de vizitatori, România se luptă să îşi construiască o imagine turistică puternică. Cu toate acestea, soluţia propusă de FPTR pare a stârni mai multe controverse decât susţinere.
În concluzie, în centrul scandalului taxei de ieşire se află FPTR, care doreşte să găsească soluţii pentru finanţarea promovării turismului românesc. Cu toate acestea, ideea a fost primită cu reticenţă, atât de către profesioniştii din domeniu, cât şi de către autorităţi, punându-se accent pe necesitatea găsirii unor soluţii mai eficiente şi mai puţin controversate.