Liderul USR, Dan Barna, consideră că summitul UE, încheiat marţi dimineaţa, aduce cel mai puternic angajament financiar pentru recuperarea economică.
"Un summit european maraton aduce cel mai puternic angajament financiar pentru recuperarea economică. 90 de ore de negocieri dure pentru ceea ce poate fi uşor considerat viitorul UE - un nou 'Plan Marshall' de 1.824 de miliarde de euro, compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) şi un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro. Europa nu dezamăgeşte. Avem o veritabilă demonstraţie de solidaritate şi o lecţie puternică pentru curentele eurosceptice şi iliberale care atacă UE, democraţia şi statul de drept în fiecare zi. România primeşte aproape 80 de miliarde de euro din acest pachet, bani care ar trebui să ne ajute nu doar la recuperarea economică post-criză, ci şi la promovarea unui program economic bazat pe digitalizare, agricultură locală, energie durabilă", a scris Barna, pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, la fel de important este însă şi acordul care instituie un mecanism asupra bunei guvernanţe a acestor fonduri.
"Acest acord (împreună cu operaţionalizarea instituţiei Procurorului European condusă de Laura Codruţa Kovesi) este încă un pas concret în direcţia unui obiectiv pe care cetăţenii români, împreună cu ceilalţi cetăţeni europeni, îl doresc realizat cât mai repede: vrem ca fondurile europene să fie cheltuite transparent şi corect, cu alte cuvinte să fie eliminată corupţia sau finanţarea regimurilor iliberale. (...) Pe termen scurt, e timpul să ne alăturăm efortului european şi să venim cu un plan serios de luptă efectivă cu pandemia, dar şi de redresare economică post-pandemie. În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual, a venit momentul să folosim aceste fonduri în integralitatea lor, pentru modernizarea României şi sprijinirea celor care chiar au nevoie de acest ajutor", mai scrie liderul USR.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles începând de vineri, au aprobat în noaptea de luni spre marţi un plan istoric menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, plan care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună, au relatat AFP şi Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică. (sursa Agerpres)