28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): „România după 6 luni de mandat PNL-USR PLUS-UDMR: multe promisiuni, zero realizări, eşecuri pe bandă rulantă!”
Cristian Dima (ALDE): „România după 6 luni de mandat PNL-USR PLUS-UDMR: multe promisiuni, zero realizări, eşecuri pe bandă rulantă!”

În urmă cu aproape 6 luni de zile, pe data de 23 decembrie, Guvernul format din PNL – USR PLUS – UDMR îşi prelua mandatul. Nu mai conteneau să se felicite unii pe alţii pentru reuşitele lor şi să dea speranţe nelimitate românilor. Doar că, după 6 luni de zile, speranţele s-au dovedit a fi deşarte. Promisiunile făcute în campania electorală de către PNL şi USR au picat precum piesele de domino.
S-au împlinit 6 luni de mandat pentru „noua clasă politică” reprezentată de PNL şi de USR-PLUS. Ce bilanţ are coaliţia? Cu ce rămân românii după aceste 6 luni?
Prima concluzie la 6 luni de mandat poate fi următoarea: multe certuri, multe conflicte, luptă acerbă pentru putere atât în coaliţie, cât şi în interiorul partidelor ce compun coaliţia. Conflictele din interiorul PNL şi USR – PLUS au ţinut agenda publică a ultimelor luni de zile. Dan Barna şi Dacian Cioloş se luptă pentru supremaţie în USR – PLUS, Florin Cîţu cu Ludovic Orban duc o bătălie pe viaţă şi pe moarte în PNL. Fiecare dintre aceşti lideri ai coaliţiei de guvernare este mai preocupat de propria sa luptă, de modalitatea în care poate capta toată puterea în propriile mâini. Dacian Cioloş vrea să îi fure partidul lui Dan Barna, Ludovic Orban vrea să scape de Florin Cîţu din funcţia de premier pentru a reveni el. Este o luptă a orgoliilor din care numai românii au de pierdut.
După 6 luni de zile ne-am fi aşteptat ca multe dintre promisiunile făcute de aşa-zisa nouă clasă politică să devină şi realitate. În schimb, fiecare ministru al noului val userist a fost într-o continuă campanie de imagine. Fostul ministru Voiculescu de la Sănătate a blocat un întreg sistem doar pentru că era mai preocupat de strategia lui de imagine. Ministrul Drulă de la Transporturi s-a bătut cu pumnul în piept în opoziţie că va realiza toate proiectele de infrastructură de care România are nevoie, doar că de 6 luni este la guvernare şi de 6 luni nu a făcut nimic. E mai uşor să te lauzi de pe margine, dar mai greu să şi faci ceva.
În cazul ministrului responsabil de fondurile europene şi de PNRR eşecul are cele mai grave consecinţe pentru România. Cristian Ghinea a îngropat PNRR şi şansele României de a putea accesa cât mai rapid banii europeni puşi la dispoziţie prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Ţări precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia au deja PNRR-ul aprobat de Comisia Europeană. România încă aşteaptă.
După 6 luni de zile de guvernare, perioadă în care mediul de afaceri românesc a aşteptat o gură de aer din partea ministrului economiei de la USR, Claudiu Năsui, orice speranţă s-a năruit. Banii pentru sprijinirea firmelor româneşti întârzie să fie acordaţi. Mai mult, măsuri de sprijin sunt anulate din cauza incompetenţei ministrului Năsui. În privinţa domeniului justiţiei, Stelian Ion, cel foarte vocal în opoziţie, în cele 6 luni de mandat a reuşit doar să provoace revolta asociaţilor de magistraţi din România.
De asemenea, în toată această perioadă, am putut vedea cum fermierilor le-a ajuns cuţitul la os. Protestele fermierilor împotriva ministrului PNL al agriculturii au venit după un an extrem de greu, în care agricultura a fost afectată de secetă şi de criza de Covid-19. Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR a lovit cât a putut în agricultura românească şi nu le-a păsat niciun moment de agricultori. Principalele probleme ale fermierilor, exprimate public, sunt: subvenţii de la bugetul naţional înjumătăţite faţă de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, renunţarea la programul Tomata, excluderea investiţiilor în irigaţii şi a celor 8 depozite regionale din PNRR, riscul de insolvenţă pentru fermierii afectaţi de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor.
Însă, cea mai mare problemă a României este aceea că actuala coaliţie a continuat politica economică păguboasă începută de Ludovic Orban în 2020, cea bazată pe împrumuturi. Economia care „duduie”, conform guvernanţilor, este ţinută în viaţă de împrumuturile pe care continuă să le facă Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR.
Dacă economia ar dudui, aşa cum se laudă guvernanţii, atunci alocaţiile şi pensiile ar fi majorate aşa cum şi-au asumat anul trecut în campanie, atât PNL, cât şi USR – PLUS. Dacă lucrurile ar merge ca pe roate, atunci şomajul în România nu s-ar apropia de 6% (nivel la care era în guvernarea „rezist” a lui Dacian Cioloş).
6 luni au dovedit un lucru: actuala coaliţie este una a mediocrităţii. Cu oameni precum Ghinea, Mihăilă, Turcan, Năsui, Oros, dar şi alţii ca ei, puşi să gestioneze domenii vitale ale României nu putem avea speranţa că lucrurile vor merge mai bine. Mai rău e posibil, dar nu mai bine!

Consiliul Naţional al ALDE
Preşedinte Cristian Dima


Articole înrudite