Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a avut astăzi un schimb de opinii cu doamna Céline Gauer, şefa unităţii pentru redresare (DG RECOVER) din cadrul Comisiei Europene, cu privire la sectorul sănătăţii. Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în cadrul grupului de lucru al Parlamentului European, care evaluează Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă.
Oficialul român a arătat că, în lumina pandemiei Covid-19, a devenit tot mai evident că în multe ţări din UE îmbătrânirea populaţiei şi migraţia reprezintă provocări care pun presiune din ce în ce mai mare pe durabilitatea sistemului de sănătate. Astfel, este esenţială abordarea onestă a tuturor problemelor structurale din sistem, precum şi dezvoltarea unui mecanism de asistenţă preventivă, cu măsuri de politici publice foarte bine direcţionate.
Europarlamentarul român a mai susţinut că România are nevoie urgentă de investiţii în infrastructura spitalicească locală, judeţeană şi regională, aceasta aflându-se în proprietatea autorităţilor locale. Acesta a atras atenţia că în PNRR a fost introdusă obligativitatea ca investiţiile să fie gestionate centralizat, la nivelul MS, printr-o agenţie care va deveni operaţională în 2023.
„Asta înseamnă blocarea investiţiilor locale şi întârzierea obţinerii rezilienţei în sănătate. PSD a solicitat în dese rânduri descentralizarea deciziei şi a finanţării la nivel de PNRR, astfel încât redresarea sistemului să se facă mai rapid şi mai simplificat”, a informat oficialul român, solicitând o opinie a Comisiei pe această temă.
„Faptul că România este departe de a avea un succes în ceea ce priveşte PNRR este confirmat de semnalele negative care continuă să vină de la Bruxelles. Riscăm să rămânem în coada clasamentului european dacă nu înţelegem mecanismele de aprobare a Planurilor Naţionale de Rezilienţă”, a mai spus şeful Delegaţiei PSD din Parlamentul European.