29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ”ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii”
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ”ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii”

Astăzi, 30 iulie 2019, în CSAT, se va discuta rectificarea bugetară propusă de către ministrul de Finanţe. Având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele zile, având în vedere tragedia de la Caracal, cred că trebuie să se discute mai degrabă despre soluţii pentru a ne asigura că asemenea tragedii nu mai au loc. Astăzi, 30 iulie 2019, în CSAT, se va discuta rectificarea bugetară propusă de către ministrul de Finanţe. Având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele zile, având în vedere tragedia de la Caracal, cred că trebuie să se discute mai degrabă despre soluţii pentru a ne asigura că asemenea tragedii nu mai au loc. De asemenea, având în vedere erorile produse de STS, cred că trebuie reconsiderată acordarea unor sume de milioane de lei către serviciile secrete. În şedinţa de ieri a coaliţiei, ALDE a spus foarte clar că nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltarea statului, precum ministerul transporturilor, ministerul educaţiei sau ministerul sănătăţii. Mai mult, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii. Încă sper că ministrul Teodorovici va veni cu soluţii şi nu va veni cu „relocări” de fonduri de la investiţii. Tot în cadrul şedinţei coaliţiei, ALDE a propus, în vederea creşterii veniturilor bugetare şi reducerea cheltuielilor neecomunicoase, următoarele măsuri:

1) La capitolul venituri: îmbunătăţirea colectării veniturilor.

2) Reducerea cheltuielilor neecomunicoase cu aparatul administrativ supra dimensionat la nivelul administraţiei centrale de stat, al agenţiilor şi autorităţilor finanţate prin bugetul de stat.  

3) Reducerea numărului funcţiilor de conducere în cadrul ministerelor, agenţiilor şi autorităţilor 

4) Reducerea cheltuielilor neecomunicoase cu bunurile şi serviciile 

5) Extinderea sistemului de achiziţii centralizate pentru toate entităţile din subordinea ordonatorilor principali de credite 

6) Reorganizarea şi descentralizarea agenţiilor şi autorităţilor din cadrul ordonatorilor principali de credite care să ducă la debirocratizare şi reducerea costurilor 

7) Prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local, şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019.  

De asemenea, consider că trebuie să avem în vedere încurajarea mediului de afaceri şi componenta privată sub toate formele. Acest lucru poate fi făcut prin politici naţionale care au ca principală preocupare creşterea calităţii şi stimularea mediului antreprenorial.Ministrul de Finanţe are timp să analizeze toate aceste măsuri propuse de ALDE. Îl aşteptăm să vină în zilele următoare şi să prezinte soluţiile identificate pentru rezolvarea acestor puncte.


Articole înrudite