Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a continuat discuţiile cu reprezentanţi ai unor domenii esenţiale pentru România. Ieri, la Senat, Călin Popescu-Tăriceanu a avut întâlniri cu reprezentanţii acţionarilor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România, dar şi cu reprezentanţii Vodafone.
În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, acesta a fost înfiinţat în perioada când Călin Popescu-Tăriceanu era prim-ministru, iar ministrul de finanţe de la acea dată era Varujan Vosganian. În această calitate, preşedintele ALDE i-a asigurat pe reprezentanţii companiilor de administrare a Pilonului II că nu poate fi vorba niciodată despre o desfiinţare a acestui Pilon. De asemenea, preşedintele ALDE le-a explicat acestora că măsurile pe care guvernul le-a luat au fost necesare pentru a spori garanţiile pentru cei care fac parte din Pilonul II de pensii. Nu putem nega faptul că există în momentul de faţă o disproporţie uriaşă între capitalul societăţilor care administrează fondurile de pensii şi numărul de contributori şi activele pe care le gestionează.
Tot în cadrul acestei discuţii, preşedintele ALDE le-a prezentat reprezentanţilor acestor companii faptul că există o insatisfacţie pe care şi noi o avem, văzând că fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală. Fondurile de pensii, sigur, că adoptă în general o politică mai prudentă şi preferă să investească în instrumente foarte sigure. Însă, nu trebuie pierdut din vedere exemplul altor fonduri din alte ţări, care investesc şi în activităţi care ţin de zona servicii, de zona industrială ş.a.m.d.
În urma acestei discuţii purtată de liderul ALDE, putem spune că la nivelul partidului nostru am înţeles care sunt argumentele lor. După această întâlnire o să venim noi cu o serie de propuneri, în aşa fel încât să ajungem la un consens. La rândul lor, fondurile de pensii vor veni şi ele cu nişte propuneri, care să ne ducă la un compromis acceptabil pentru ambele părţi.
Ce ne dorim noi la nivelul ALDE? Vrem o implicare mai mare a fondurilor de pensii în economie prin investiţii. Am apreciat faptul că în cadrul discuţiilor de la Parlament, reprezentanţii fondurilor de pensii au spus că 'da, pot să le ia în considerare'.
În mod evident mai avem de lucrat, însă vom lucra împreună în acest domeniu şi sunt absolut convins că vom ajunge la o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi.