Am observat în ultima perioadă o serie de consecinţe ale OUG 114 subliniate de reprezentanţi ai mai multor domenii, printre care energia, telecomunicaţii şi sectorul bancar.
În ultimele săptămâni, preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a ascultat cele mai importante companii din domeniul energiei, precum şi reprezentanţii băncilor, în ceea ce priveşte nemulţumirile pe care ei le au faţă de OUG 114. Prin dialogul pe care l-a organizat preşedintele ALDE pe marginea ordonanţei 114, a fost temperată poziţia iniţială a ministrului de finanţe. Dialogul cu băncile şi cu reprezentanţii sectorului energetic a avut loc în logica principiilor liberale în economie, pe care eu şi ALDE le susţinem la guvernare.
Există o serie de observaţii critice în legătură cu efectele Ordonanţei 114 de ambele părţi. În ceea ce priveşte băncile, am încercat prin această ordonanţă să găsim o formulă mai bună, care să protejeze populaţia, dar să fie acceptabilă şi de sistemul bancar. OUG 114 nu a fost făcută pentru a le face viaţa grea băncilor, ci ea a avut scopul de a le face viaţa mai uşoară cât mai multor români.
Una dintre problemele semnalate este cea legată de taxa de 2% pe cifra de afaceri a societăţilor din energie. Această taxă, sigur că ar putea să afecteze negativ cifra de afaceri prin diminuarea investiţiilor viitoare, diminuează profitabilitatea, apetitul pentru investiţii noi, pentru retehnologizare, eficientizare. Ceea ce dorim în România este să avem un sector energetic performant, competitiv. Sunt convins că acest lucru îl vom putea face.
Toate aceste semnale care vin din partea reprezentanţilor domeniilor menţionate trebuie avute în vedere. Dacă sunt efecte nedorite, ele pot fi corectate în Parlament, fără a fi schimbată ideea ordonanţei.