28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
”Candidezi, te provocăm” - dezbatere electorală moderată de Liviu Mihaiu
”Candidezi, te provocăm” - dezbatere electorală moderată de Liviu Mihaiu

Societatea civilă gălăţeană, în parteneriat cu Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, au pregătit în cele mai mici amănunte o dezbatere electorală, desfăşurată sub titulatura ”Candidezi, te provocăm”, ce se va desfăşura în data de 28 mai 2016, ora 18.00, în holul Universităţii ”Dunărea de Jos”. Evenimentul va aduce în faţa societăţii civile candidaţii la funcţia de primar al municipiului Galaţi, pentru a facilita dezbaterea electorală în jurul problemelor de interes major ale comunităţii.
Au confirmat, din partea societăţii civile, următorii participanţi:
Asociaţia Mişcarea pentru Implicare Civică
Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi
Fundaţia Comunitară Galaţi
Asociaţia "Galaţi, oraşul meu"
Asociaţia "Brave Hearts Rescue”
Asociaţia "Tinerii şi Viitorul"
Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare din România, Galaţi
Asociaţi Persoanelor cu Handicap - Sporting Club
AIESEC
Liga Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi
Asociaţia ”Ajutaţi-l pe Lăbuş” Galaţi
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA".
Acestora li se alătură, desigur, mass media locală.

Un proiect unic în ţară, ca şi concept şi organizare

Dezbaterea îşi propune prezentarea de către candidaţi a soluţiilor acestora la problemele de interes ale societăţii civile prin oferirea de răspunsuri ziariştilor de presă tipărită şi online, oamenilor de radio şi TV, bloggerilor, corespondenţilor, dar şi reprezentanţilor ONG-urilor, precum şi sindicatelor, asociaţiilor şi fundaţiilor reprezentative pentru societatea civilă gălăţeană.
Îi aminteam mai sus pe cei care s-au alăturat din start demersului de organizare a acestei dezbateri. Precizăm însă că se mai pot alătura demersului civic şi alte organizaţii, dar confirmarea participării, la comisia de organizare a dezbaterii, se poate face până cel târziu în preziua derulării dezbaterii, respectiv data de 27.05.2016, ora 12:00, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
În ziua dezbaterii, participanţii sunt invitaţi să vină cu cel puţin 15 minute înainte de ora începerii dezbaterii, deoarece prezenţa în sală se va face în intervalul orar 17:30 – 17:45, după care se închid uşile. Precizăm că organizatorii au pregătit pentru acest eveniment hostesse care vor întâmpina participanţii şi care vor verifica valabilitatea invitaţiei şi vor îndruma invitaţii la locurile rezervate, precum şi pază şi ambulanţă, pentru a preîntâmpina orice incident.
Trebuie precizat că la eveniment se permite accesul candidaţilor cu maxim 20 de însoţitori iar materialele electorale sunt interzise. De asemenea, elementele perturbatoare pe durata dezbaterii sunt interzise. Publicul îşi poate exprima susţinerea faţă de un candidat numai prin aplauze. La fel, fiecare organizaţie din societatea civilă poate participa cu maxim 10 persoane.

O dezbatere cu regulament clar

Temele propuse pentru prezentarea opiniilor politice sunt în număr de patru, dar sunt foarte generoase ca şi paletă de probleme. Aceste teme sunt:
1. Educaţie şi cultură
2. Mediul de afaceri, investiţii şi proiecte europene
3. Social (calitatea vieţii) – timp liber
4. Gospodărire urban-administrativă.
Dezbaterea va cuprinde 4 etape, pentru fiecare temă anunţată în dezbatere. Precizăm că fiecare membru al panelului (societatea civilă şi mass media) va depune în urna fiecărei tematici un plic sigilat, cu precizarea organizaţiei respective, cu o întrebare pentru fiecare temă.
La începutul întâlnirii, se acordă câte 1 minut fiecărui candidat, înainte de etapa adresării întrebărilor, pentru prezentare. Candidaţii, în măsura în care au confirmat participarea în prealabil, conform regulamentului (pe care îl primesc într-un document odată cu invitaţia oficală la dezbatere) vor fi invitaţi să ia cuvântul în ordinea de pe buletinul de vot.
Moderatorul va extrage câte un plic din fiecare urnă şi va adresa o întrebare din lista propusă. Fiecare candidat va avea o singură intervenţie pentru fiecare temă, cu un timp alocat de maximum 2 minute. În funcţie de numărul candidaţilor prezenţi (suntem convinşi că vor fi şi absenţe, pentru că ne-am obişnuit cu neseriozitea candidaţilor şi fuga lor de dezbateri) se vor extrage mai multe întrebări. Într-o altă etapă a dezbaterii, după epuizarea temelor, fiecare candidat va adresa o întrebare unui alt candidat (întrebarea ghilotină). La final, candidaţii vor formula un mesaj adresat electoratului (30 secunde).
Întregul eveniment nu poate depăşi un interval de 3 ore. Acesta va fi preluat de mass media locală şi va fi transmis în direct şi online.


Articole înrudite