Unul dintre criticii care au înfierat de la Galaţi proiectul bugetului de stat pe anul 2011 este purtătorul de cuvânt la nivel naţional al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă. Conservatorul apreciază că bugetul pentru anul viitor nu conţine măsuri de relansare a economiei româneşti: ”Îi lipsesc foarte multe şi mie nu îmi spune acest buget nimic despre vreo relansare economică. Atât timp cât este mai mic, mai sărac, atât timp cât în bugetul de anul viitor nu sunt trecute sumele care ar reprezenta recâştigarea celor 25% pentru bugetari, nu am niciun motiv să cred că bugetarii la anul vor recâştiga cei 25% pierduţi din salariu. Se spune de către Guvern că vor recupra 15%. Este fals, de trei ori fals! Dacă luăm în calcul inflaţia, pierderea primei de vacanţă şi a celui de-al 13-lea salariu, brusc acest 15% trâmbiţat de Guvern devine 1,4% real”. Ciucă a făcut referire şi la decuplarea punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie, precizând că formaţiunea politică pe care o reprezintă va face demersuri în continuare pentru stabilirea acestuia la 45%.
Conservatorul a criticat alocarea fondurilor pe ministere, unde fiecare ministru va decide cum va dori să fie utilizaţi banii, precum şi faptul că rezerva de buget alocată premierului este foarte mare, echivalentă cu cea acordată ministerelor, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Pro buget
Apărătorul bugetului de stat pe 2011 care şi-a făcut auzit punctul de vedere de la Galaţi este liderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor, Mircea Nicu Toader. Democrat-liberalul susţine că bugetul a fost construit pe proiecte supervizate în special de ministerul transportului cât şi cel al dezvoltării. Iar în ceea ce priveşte suspiciunile privind suma prea mare alocată ca rezervă premierului pentru cumpărarea voturilor parlamentarilor în scopul votării unor proiecte legislative, Toader a precizat că acestea vor susţine proiectele comunităţilor locale cu finanţare europeană pentru care comunităţile nu deţin sumele necesare cofinanţării. Democrat-liberalul a precizat: “Acest buget este pe proiecte. Uitaţivă pe proiecte la Ministerul Transporturilor şi cel al Dezvoltării. Sunt folosite pentru atragerea fondurilor europene, iar banii de la premier sunt rezervaţi pentru a putea fi cofinanţate proiecte pentru care administraţiile locale nu au fonduri să finalizeze proiectele”.
Rezervele bugetului de stat ar putea acoperi inclusiv sumele câştigate de bugetari în instanţe
Democrat liberalii au luat în calcul inclusiv sumele de bani pe care bugetarii le-au câştigat şi le-ar mai putea câştiga în instanţă ca urmare a diminuărilor salariale decise de guvern. Toader a folosit ocazia pentru a dezaproba justiţia privind aceste hotărâri, care în opinia sa demonstrează nerespectarea separării puterilor în stat de către justiţie: “Mie mi se pare un viciu deosebit de dur, ca instanţele de judecată să se erijeze în for legislativ. (…) O lege trebuie respectată indiferent dacă e bună sau proastă. Justiţia a trecut la o altă putere – de la cea juridică la cea legislativă”.
Să-l conteste!
Mircea Toader şi-a exprimat amuzat surprinderea pentru gestul opoziţiei care a decis să conteste bugetul pe 2011 la Curtea Constituţională. Democrat-liberalul a concluzionat că opoziţia poate face chiar şi acest lucru, dacă aşa a decis.