05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape jumătate dintre gălăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelului suspendat al României, Traian Băsescu. În urma centralizării voturilor valabil exprimate în cele 58 de secţii cuprinse în eşantionul reprezentativ din judeţul Galaţi, la referendumul pentru demiterea preşedintelui României au venit 44,56% din totalul gălăţenilor cu drept de vot, fapt care clasează Galaţiul pe locul 23 în topul prezenţei la urne. Media pe ţară a prezenţei la urne a fost de 45,92%. În mediul urban, prezenţa a fost de 42,23% (media pe ţară 41,76%), Galaţiul fiind astfel pe locul 21 în topul urban, iar în mediul rural prezenţa a fost de 47,96% (media pe ţară 51,61%), ceea ce situează Galaţiul pe locul 23. Cele mai mari procente ale prezenţei la urne s-au înregistrat în judeţele Olt (74,71%), Mehedinţi (70,46%) şi Teleorman (70,16%), iar cele mai mici au fost în judeţele Harghita (11,56%), Covasna (20,60%) şi Satu Mare (20,23%).

Patru dosare penale întocmite pentru împiedicare a votului

Din totalul de 523.528 de gălăţeni înscrişi pe listele pentru referendum, s-au prezentat la votare 241.350 de persoane. Dintre acestea 212.593 au răspuns “DA” la întrebarea privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, 25.655 au votat împotrivă, iar 3.102 voturi au fost declarate nule.
De amintit este şi că poliţiştii au întocmit până acum patru dosare penale în baza unor reclamaţii făcute la 112, ce vizează tentative de împiedicare a votului. Trei dintre ele nu s-au confirmat în urma verificărilor efectuate de poliţişti, în schimb a patra are toate şansele să se concretizeze prin finalizarea unui dosar penal pentru împiedicare prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum. Asta după ce o doamnă din municipiul Galaţi, care a mers să voteze, a constatat că în dreptul numelui său deja era semnat, ceea ce înseamnă că cineva a votat în locul său. Au fost depuse şi circa 20 de sesizări la Comandamentul Operaţional al judeţului Galaţi cu privire la nereguli ce vizează desfăşurarea procesului electoral, însă majoritatea nu s-au confirmat.


Articole înrudite