27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În momentul în care dorim să aducem în casă un animal de companie, avem o mare responsabilitate, deoarece trebuie să îi asigurăm hrana, îngrijirea şi dragostea necesară, pentru a avea o viaţă frumoasă atât noul nostru prieten, cât şi întreaga familie. La fel ca oamenii, şi animalele se mai îmbolnăvesc sau se rănesc în urma unor accidente sau a jocurilor mai agresive. Puţini dintre stăpâni ştiu că au la dispoziţie o gamă largă de plante care le pot folosi pentru a trata animăluţul. Necuvântătoarele răspund mai bine decât oamenii la remediile naturiste - aproape orice tratament de acest fel de acest fel pe care omul îl foloseşte are efect şi asupra animalelor. De asemenea, ar fi bine să ne însuşim aceste informaţii pentru a le aplica atunci când nu avem resursele financiare necesare pentru a cumpăra medicamente.

Menta, adjuvant în cazul rănilor

Pentru tăieturi sau răni, puteţi apela cu încredere la mai multe plante care ajută la vindecarea acestora. Una din acestea este menta - puneţi o mână generoasă de mentă şi acoperiţi cu oţet de vin, după care lăsaţi conţinutul la macerat timp de două săptămâni. După ce a trecut acest interval de timp, strecuraţi conţintul şi aplicaţi remediul pe orice rană a animalului. Compoziţia poate fi folosită şi ca dezinfectant, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală. Preparatul nu numai că grăbeşte vindecarea şi dezinfectează - opreşte mâncărimile şi animalul devine mai puţin dispus să se scarpine şi să rupă coaja de pe rană. Acelaşi efect îl puteţi obţine şi cu izma dulce.
Şi eczemele pot fi ameliorate - amestecaţi părţi egale de ulei de măsline şi ulei de cimbru, după care aplicaţi soluţia pe zonele afectate cu un tampon de vată. În acest fel se va opri puruitul şi se vor preveni şi infecţiile în zonele scărpinate ulterior. De asemenea, puteţi apela şi la pelin: frecaţi zona cu ulei din această plantă ori de câte ori este nevoie.
Uleiul de pelin este foarte eficient şi în menţinerea îngrijirii urechilor - îmbibaţi un beţişor cu vată în acest lichid şi curăţaţi urechile câinelui sau ale pisicilor. Acest tratament previne şi apariţia căpuşelor. O altă plantă care poate fi folosită la îngrijire este aloe vera. Pentru a preveni uscarea şi descuamarea pernuţelor de pe lăbuţe, puteţi tăia o frunză de aloe vera şi freca temeinic acele porţiuni. Apoi masaţi şi aplicaţi frecvent această metodă. Pemtru a curăţa ochii animalului, faceţi o infuzie din rădăcină de tătăneasă şi două linguri cu seminţe tocate de fenicul. Rezultatul poate fi folosit cu succes drept picături pentru ochi.

Plantele sunt eficiente şi împotriva puricilor

Cine are în casă un animăluţ trebuie să îşi ia toată măsurile necesare şi împotriva puricilor. Din fericire, şi de data aceasta, natura ne pune la dispoziţie nenumărate metode simple şi la îndemână. Una dintre ele este baia cu infuzia de rozmarin - adăugaţi o cană din această plantă şi turnaţi peste ea patru căni de apă clocotită, după care acoperiţi vasul până se răceşte. Strecuraţi lichidul şi folosiţi-l la spălarea animalului, după care clătiţi-l bine. Un alt preparat naturist este pudra realizată de noi, în casă - amestecaţi câte două linguri de pelin măcinat şi rozmarin, după care adăugaţi şi patru linguri de puricariţă măcinată şi două linguriţe de boia iute. Puteţi folosi această pudră la fel de des pe cât aţi folosi pudra din comerţ. Atunci când aplicaţi tratamentul, evitaţi contactul cu ochii animalului. Un alt tip de pudră aplicată în acelaşi mod, poate fi preparată din amestecul de virnanţ, pelin, rozmarin, fenicul şi mentă, toate măcinate sub formă de pulbere. Pentru a preveni ca puricii să vă viziteze şi patul, stropiţi-l cu puţin ulei de levănţică sau puneţi fenicul proaspăt sub aşternut, deoarece insectele urăsc mirosul de fenicul.

Energizant pentru animale

De asemenea, şi în cazul preparării unor tonice, farmacia naturii ne sare în ajutor. Păsările noastre din colivie vor fi mai vioaie dacă agăţăm partea de sus a tulpinii din traista ciobanului. Papagalii şi canarii adoră să mănânce această plantă. Puteţi adăuga puţin praf de şofran în apa de băut a canarului. Se spune că reprezintă un stimulent şi ajută canarul să cânte mai mult şi mai cu viaţă. Tonicul din ceai de cimbrişor va ajuta atât animalul de casă, cât şi cel de la fermă să fie mai sănătos. Puneţi două linguriţe cu seminţe de cimbrişor în apă clocotită, după care lăsaţi la infuzat 15 minute. Strecuraţi şi adăugaţi ceaiul cel puţin o dată pe săptămână în apa de băut a animalelor. Şi caii au nevoie de energie - permiteţi animalului să mănânce câteva căni cu hamei, fiind un tonic general foarte bun.
Mare grijă trebuie să avem şi la viermii intestinali, aceştia fiind deosebit de periculoşi pentru sănătatea animalelor, dar şi a stăpânului. Pentru a preveni apariţia paraziţilor, poate fi complicat să îi dăm animalului usturoi în fiecare zi. Însă, putem turna apă clocotită peste patru căţei de usturoi şi aştepta să treacă o noapte. După ce strecurăm lichidul, trebuie să îl amestecăm a doua zi cu mâncarea uscată a animalului. Pentru a ne asigura că mănâncă tot, trebuie să îi dăm cantităţi mici de boabe uscate. Şi de data aceasta, pelinul este eficient. Împotriva paraziţilor, putem amesteca o lingură cu praf de usturoi, pelin şi cimbru. Cantităţi mici din acest preparat adăugaţi-l în capsule medicinale din care să-i administrăm o capsulă pentru fiecare 5 kilograme de greutate corporală.

Articole înrudite