18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele care au un animal de companie ştiu că afecţiunea pe care ne-o oferă acesta în mod necondiţionat este incomparabilă, lucru care ne face să le păstrăm un loc special în inimile noastre. Deşi uneori pare greu să le îngrijim, legătura strânsă care se formează între noi şi animăluţ ne face să trecem cu vederea orice piedică, iar bucura de a-l avea alături e o experienţă deosebit de plăcută.

Stresul este diminuat

Pe lângă aceasta, necuvântătoarele îşi ajută stăpânii să scape de stres deoarece studiile arată că cei care au animale sunt mai veseli şi mai greu de supărat. Stresul este o problemă care nu poate fi tratată, ci doar ameliorată, chiar dacă medicina modernă a făcut mari progrese. Ne afectează atât psihic, ducând la stări de anxietate sau apatie, cât şi fizic, ducând la creşterea tensiunii arteriale sau provocând dureri de cap. Un animal de companie ne poate ajuta să reducem nivelul stresului, fiind rezolvate, în acest fel, multe alte probleme. Atunci când avem necazuri sau suntem mâhniţi, totul pare mai frumos în momentul în care căţelul nostru ne priveşte cu ochii blânzi şi umezi sau când pisica se întinde în braţele noastre ori când hamsterul face gălăgie cerând atenţie. Ei sunt alături de noi, aşa cum un om nu va fi niciodată. Ne oferă momente de linişte, ne păstrează secretele şi sunt numai buni de luaţi în braţe. Oamenii ne judecă deciziile şi ne comentează acţiunile, însă animalele, nu. Poate de aceea ne este mai uşor să ne găsim refugiul alături de un animal decât alături de un prieten. De asemenea, bolnavii de SIDA sunt mai puţin dispuşi să cadă în depresie dacă au un animăluţ de companie şi îşi îmbunătăţesc starea de spirit. Pisicile, câinii şi caii sunt cei care sunt folosiţi cu succes în zooterapie.

Animalele încurajează mişcarea

Un alt aspect deosebit de important este faptul că acestea ne încurajează şi să facem mişcare - câinele trebuie scos afară cam de trei ori pe zi şi astfel, odată cu ei, ne luăm şi noi doza necesară de mişcare, lucru care ne ajută să ne menţinem sănătatea şi să respirăm aer curat. Acest lucru ne face să ne ridicăm din pat chiar şi atunci când nu avem chef. Câinele poate fi, de asemenea, şi un excelent partener de jogging, în acest fel, ajutându-ne să apreciem natura şi ieşirile în aer liber. În timpul plimbărilor zilnice, căţelul ne ajută şi la socializarea cu alte persoane. Atunci când avem lângă noi un animal, sunt mai mari şansele de a intra în vorbă cu cineva, decât atunci când suntem singuri. Discuţia începe de la animale - un compliment făcut câinelui, doreşte să îl mângâie şi aşa mai departe, după care conversaţia va curge într-un mod plăcut. De aceea se spune că un animal de companie vindecă singurătatea. Aceste aspecte se văd cel mai bine la persoanele care locuiesc singure sau la vârstnici. De asemenea, ne administrăm doza de mişcare atunci când călărim, acesta fiind şi un mijloc de a reflecta la anumite probleme, lucru care ne ajută să ne găsim liniştea. Suntem mai liniştiţi şi atunci când privim un acvariu cu peşti. De aceea, unii medici au acvarii în sălile de aşteptare, tocmai pentru că acestea calmează pacienţii.
De asemenea, unele necuvântătoare ne fac să ne simţim în siguranţă. De exemplu, câinele latră atunci când e cineva la uşă, iar la nevoie chiar atacă duşmanul şi ne apără, într-un fel sau altul. Şi pisicile au grijă de stăpânul lor. Ele se agită şi îşi trezesc stăpânii atunci când e fum în casă şi sunt şi ele alerte ori de câte ori e cineva la uşă.

Articole înrudite