27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce trebuie să ştim dacă vrem să „adoptăm” un scorpion
Ce trebuie să ştim dacă vrem să „adoptăm” un scorpion

Dacă îţi plac animalele exotice poţi să îţi iei pe post de animal de casă un scorpion. În magazinele din România vei găsi specia Euscorpius carpathicus. Creşterea lui, însă, va însemna o mare responsabilitate.

Terariul

Este recomandat ca scorpionul să stea într-un terariu din plastic sau din sticlă. Dacă ai un scorpion de maxim 3 cm, este suficient să-i cumperi un terariu de 20 cm. Pentru cei care ajung la dimensiuni de 10 cm sau mai mult (cum sunt cei din specia Heterometrus spp), este de preferat un terariu de minim 40 cm.
Nu este recomandat să ţii mai mulţi scorpioni într-un terariu deoarece se pot mânca între ei. Este foarte cunoscut „canibalismul” la specii precum Centruroides spp şi Heterometrus spp. De asemenea, dacă ai o femelă cu pui, mută masculul într-un alt terariu deoarece acesta va mânca puii.
Nu uita să ţii mereu terariul acoperit. Dacă ai şi copii prin preajmă, este indicat că acesta să aibă şi o încuietoare pentru a preveni accidentele.
Þine terariul la umbră sau într-un loc răcoros. Scorpionilor nu le place să stea la soare. Până şi speciile de deşert se feresc de soare. Ei stau adăpostiţi în vizuină pe timpul zilei şi ies abia după ce apune soarele.

Amenajarea terariului

Pune în terariu un substrat din fibră de cocos, de pământ de flori (netratat) amestecat cu turbă sau cu nisip, în funcţie de specia scorpionului. Substratul este bine să aibă circa 10 cm înălţime. Fibra de cocos o găseşti în PetShop-urile specializate în reptile. Odată pus substratul, poţi decora casa scorpionului după gust, folosind diverse pietre, scoarţă de copac, coajă de la nucă de cocos, sau chiar un vas ceramic pentru flori.
Îi poţi decora locuinţa cum îţi place ţie, însă este foarte important să nu uiţi de nevoile lui.
Ai grijă la poziţionarea pietrelor! Dacă le poziţionezi prea aproape una de alta e posibil ca atunci când va dori să se ascundă să rămână înţepenit. Aşează pietrele astfel încât să poată trece cu uşurinţă printre ele.

Temperatura

Încearcă să îi asiguri un climat adecvat. Dacă ai un scorpion de deşert temperatura din terariu este bine să fie cuprinsă între 20°C şi 35°C, pe când un scorpion din regiunile tropicale are nevoie de o temperatură de 20-30°C. Este recomandat să ai un termometru în terariu, pentru a supraveghea în permanenţă temperatura.

Umiditatea

Scorpionii din zonele tropicale au nevoie de o umiditate mai ridicată, de circa 70-75%, pe când scorpionii de deşert au nevoie de o umiditate de 50-55%. Pentru a menţine substratul umed, nu uita să pulverizezi zilnic câte puţină apă. Poţi face asta cu ajutorul unui pulverizator pentru flori. Ai grijă însă că acesta să nu fi avut înainte substanţe chimice care îi pot face rău scorpionului. Fii atent la substrat! Dacă acesta prezintă urme albe de mucegai, înseamnă că îl uzi prea mult!

Iluminarea terariului

Dacă doreşti iluminarea terariului, ai grijă ca lampa de iluminare să nu emită foarte multă căldură. De asemenea, nu este indicat să foloseşti o sursă de iluminat puternică deoarece scorpionul va avea tendinţa să se ascundă toată ziua şi dacă nu va avea unde, poate fi foarte stresat.

Hrănirea

Unul dintre cele mai interesante momente este să observi cum scorpionul vânează şi apoi mănâncă hrana. Metoda de vânătoare diferă de la o specie la alta şi de la un individ la altul. Unii preferă să aştepte până ce hrana ajunge la ei pentru a o vâna, pe când alţii preferă să o urmărească prin terariu.
Scorpionii mari pot fi hrăniţi cu greieri sau viermi de faină. De asemenea, o hrană mai mare decât ei poate fi un meniu bun. Îi poţi oferi lăcuste, păienjeni, insecte mai mari (de exemplu gândaci), şopârle mici şi şoricei.
În schimb, scorpionii mici vor fi hrăniţi cu pui de greier, viermi de faină. Scorpionii hrăniţi cu greieri sunt sănătoşi şi nu vor face niciodată mofturi când vine vorba de mâncare.
Pentru speciile care se mişcă încet, precum Pandinus Imperator, este recomandat să îndepărtezi picioarele insectelor sau să le pui în frigider pentru a le încetini mişcările.

Mânuirea

Scorpionilor nu le place să fie atinşi prea des de mâna proprietarului. Sunt animale ce nu pot fi îmblânzite sau dresate. Nu te aştepta să stea să-l mângâi sau să te joci cu el. Nu uita că scorpionii sunt veninoşi, şi spre deosebire de tarantule, muşcătura unui scorpion poate fi fatală. Multe dintre speciile de scorpioni sunt identificate greşit de cei de la care îl achiziţionezi şi este foarte posibil să ai un scorpion mult mai veninos decât crezi.
Cu cât scorpionul este mai mare, cu atât este mai puţin potent veninul său, însă există şi excepţii de la această regulă. Nu uita însă că scorpionul are şi cleşti. Ciupitura acestora poate fi extrem de dureroasă.
Totodată, gândeşte-te şi la scorpion: dacă-l scapi, acesta se poate răni grav şi nu-i mai poţi face nimic pentru a-l salva.

Năpârlirea

La fel ca şi tarantulele, scorpionii au un exoschelet, iar pentru a creşte aceştia trec printr-un proces de năpârlire. Un semn al începerii procesului de năpârlire este lipsa poftei de mâncare care poate fi de la câteva zile la câteva luni înainte ca acest proces să înceapă. De asemenea, unii scorpioni pot sta nemişcaţi o zi întreagă înainte ca năpârlirea să aibă loc sau se vor ascunde în vizuină.
Odată ce observi unul dintre aceste semne, îndepărtează orice sursă de hrană din terariul animalului tău şi creşte nivelul umidităţii. Un mediu uscat poate provoca dificultăţi în procesul de năpârlire.
Năpârlirea durează de la câteva ore la scorpionii mici, până la 12 ore la scorpionii mari. După ce procesul se va încheia, va mai dura ceva până ce scorpionul va putea să mănânce din nou.
Evită orice contact cu scorpionul în timpul năpârlirii şi după aceasta, până i se întăreşte noul exoschelet, deoarece poate fi foarte periculos pentru animalul tău.
Este bine să nu intervii în procesul de năpârlire. Totuşi, dacă are dificultăţi la năpârlire poţi să îl ajuţi. Trage uşor, cu ajutorul unei pense, vechiul exoschelet. Dacă există locuri unde vechiul exoschelet a fost „prins”, aplică o soluţie de glicerină diluată în puţină apă. Ai grijă să nu-l răneşti deoarece pierderea de sânge la scorpioni poate fi fatală.
Scorpionul poate fi hrănit din nou abia după ce îşi recapătă vechile culori şi începe să umble prin terariu.


Articole înrudite