17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Victor Ponta: „Noul Guvern va fi condus de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni sau de la sediul PSD”
Victor Ponta: „Noul Guvern va fi condus de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni sau de la sediul PSD”
Noul Guvern va fi condus de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni sau de la sediul PSD, a anunţat premierul desemnat Victor Ponta. În opinia acestuia, nu Guvernul trebuie că conducă Parlamentul, ci invers, pentru că este cel care îl învesteşte şi care îi retrage încrederea.
"Ne dorim în mod sigur să arătăm că România poate fi guvernată altfel decât în ultima perioadă şi vreau să fac o precizare de la început: Guvernul României pe care îl voi propune şi pentru care voi cere votul de învestitură va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni, nu de la sediul din Kiseleff nr. 10 al PSD, nu de la sediul din Aviatorilor. Guvernul pe care eu îl propun va conduce România de la Palatul Victoria, din sediul guvernului, şi solicitările, deciziile politice, sigur, au importanţă, dar decizia aparţine Guvernului, atât timp cât are încrederea Parlamentului şi a forţelor politice care au susţinut-o. Acest guvern, spre deosebire de ceea ce a fost în trecut, îşi asumă prin persoana mea, care vine la guvernare direct de pe băncile Parlamentului, să respecte în totalitate, să solicite sprijinul Parlamentului şi să considere controlul şi cenzura efectuată de Parlament asupra Guvernului ca pe o garanţie absolută a democraţiei", a subliniat preşedintele PSD, copreşedinte al USL.
În opinia acestuia, nu Guvernul trebuie că conducă Parlamentul, ci invers, pentru că este cel care îl învesteşte şi care îi retrage încrederea. "Este o decizie a mea şi o dorinţă a mea, deşi nu este o solicitare constituţională, dacă va fi adoptată de către una din Camerele Parlamentului o moţiune simplă împotriva unui ministru USL acesta va trebui să demisioneze pentru a restabili autoritatea şi locul constituţional al Parlamentului în structura democratică românească. Eu voi vorbi tot timpul de Guvernul României şi sper şi îmi doresc să fie un guvern pentru România, nu Guvernul Ponta sau Guvernul USL. Nu există decât Guvernul României şi ne vom face datoria ca guvern al României", a subliniat premierul desemnat.
El a menţionat că lunea viitoare va prezenta lista Cabinetului şi programul de guvernare în Parlament, solicitând votul de încredere de la grupurile parlamentare ale USL, care numără în acest moment 229 de membri, majoritatea necesară pentru învestitură fiind de 231 de parlamentari.
Victor Ponta a arătat că este vorba despre un guvern special, "în condiţii speciale", un guvern cu un mandat până la alegeri şi a adăugat că intenţia liderilor USL este ca, în aceste şase luni de guvernare, să performeze cât mai mult, astfel încât, în baza votului popular de la alegerile parlamentare, să continue guvernarea şi să fie pus în aplicare tot programul politic al Uniunii Social Liberale. "Am ales pe această perioadă păstrarea în marea sa majoritate a structurii actuale a Guvernului, pentru a nu avea perturbări administrative şi pentru a nu pierde timp cu reorganizări, despărţiri, eventuale fuziuni. După luna noiembrie, în baza votului popular, pentru un mandat de patru ani, există înţelegerea la nivelul USL ca structura Guvernului să fie schimbată, să existe un alt mod de organizare european, modern şi, evident, atunci şi portofoliile şi eventual persoanele care ocupă aceste portofolii le vom anunţa la momentul potrivit", a precizat Ponta.
Prioritatea zero: respectarea legii
Potrivit acestuia, noul guvern are sarcini foarte clare şi foarte precise care vizează, în primul rând, o schimbare radicală a modului de guvernare.
Premierul desemnat a subliniat că "prioritatea zero", ca om al legii care a lucrat în justiţie "şi care are în ADN-ul său respectarea legii", va fi respectarea legilor acestei ţări, "fără excepţii, fără derogări şi fără scuze, aşa cum am avut în ultima perioadă". "De asemenea, îmi propun să asigurăm o bună guvernare, transparentă mai ales şi eficientă, pentru că una dintre principalele critici în Opoziţie s-a referit la lipsa de transparenţă a guvernelor anterioare, şi acesta va fi un alt punct esenţial reflectat inclusiv în organizarea şi structura Guvernului. A doua prioritate este repararea inechităţilor şi a măsurilor care au provocat dezechilibre sociale", a arătat Ponta.
Premierul desemnat mai doreşte o viziune economică şi fiscală care să asigure stabilitate, predictibilitate şi un cadru clar pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, precum şi protejarea resurselor naturale şi ale altor active ale statului, pe baza unei strategii pe termen mediu şi lung construită în interes public şi în interes naţional. "Este şi va fi esenţial pentru viitorul guvern să ne respectăm angajamentele asumate în faţa partenerilor internaţionali şi în faţa instituţiilor internaţionale, dar, în egală măsură, angajamentele asumate în faţa populaţiei României", a adăugat Ponta.
Liderul USL a mai spus că noul Guvern îşi mai propune o funcţionare depolitizată a administraţiei publice, urmând ca doar miniştrii şi secretarii de stat să fie învestiţi şi sprijiniţi politic în guvernul USL. Totodată, noul Cabinet îşi propune "o toleranţă zero faţă de acte de corupţie, faţă de clientelism" în structurile guvernamentale, alături de continuarea eforturilor Guvernului României pentru îndeplinirea cerinţelor din MCV şi a reformelor pentru a face în România o justiţie eficientă "şi mai respectată". La acestea, se adaugă utilizarea mai transparentă şi mai corectă a fondurilor publice.
„Administraţia publică nu va fi implicată în campania electorală”
Nu în ultimul rând, noul Cabinet îşi propune alegeri democratice şi corecte. "Îmi iau obligaţia, atât faţă de partidele care mă susţin din USL, cât şi faţă de întreaga societate românească, îmi asum obligaţia de a asigura faptul că administraţia publică nu va fi implicată în campania electorală nici de partea celor care au fost la guvernare, nici de partea noastră. Obligaţia numărul 1 a guvernului, în cadrul alegerilor locale şi generale, va fi de a combate frauda şi mai ales corupţia electorală, indiferent de partidul şi de candidatul care va utiliza asemenea mijloace ilegale", a spus Victor Ponta.
Premierul desemnat a menţionat că pentru atingerea acestor obiective a considerat că, în ceea ce priveşte alegerea titularilor de portofolii, mai ales că e vorba de o perioadă de şase luni până la alegeri, trebuie să ţină cont în special de următoarele trei criterii: "experienţa profesională, integritate şi corectitudinea dovedită în exercitarea funcţiile publice, precum şi coerenţa şi eficienţa actului de guvernare".
Victor Ponta a menţionat că s-a sfătuit cu oameni apropiaţi din conducerile partidelor componente ale USL în privinţa nominalizărilor, precum şi cu lideri de opinie. "Dar răspunderea pentru nominalizările făcute îmi aparţine. Vreau să-i mulţumesc dlui Crin Antonescu, care a fost un sprijin pentru mine în formularea acestor propuneri şi care a respectat în totalitate tot ceea ce a declarat public asupra modului în care primul-ministru are ultimul cuvânt în alegerea Guvernului", a afirmat premierul desemnat.


Articole înrudite