22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România şi Republica Moldova trebuie să aibă relaţii de prietenie şi bună vecinătate şi trebuie înlăturate toate blocajele care mai există în prezent, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-un interviu acordat Agerpres, înaintea primei sale vizite oficiale în România. Nicolae Timofti a explicat că intenţionează să discute cu oficialităţile de la Bucureşti despre dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state şi să convingă că Republica Moldova este un partener credibil. Referindu-se la schimbările politice din România, preşedintele Republicii Moldova s-a declarat convins că acestea nu vor afecta nici relaţiile dintre cele două state şi nici atitudinea Bucureştiului faţă de Chişinău.
AGERPRES: Domnule Preşedinte, aţi efectuat prima vizită oficială în calitate de şef al statului la Bruxelles, iar a doua destinaţie este România. Cum explicaţi aceste priorităţi de politică externă?
Nicolae Timofti: În primul rând, eu consider foarte necesar să avem astfel de întrevederi, de vizite, fiindcă sunt în folosul Republicii Moldova în primul rând, deoarece noi ne-am încadrat în planul de aderare la UE. Prima mea vizită am efectuat-o la Bruxelles pentru a-i convinge că noi avem intenţii serioase şi m-am convins şi eu că ei (UE - n.red) doresc să fim în rândul ţărilor europene. De ce la Bucureşti? Pentru că România este deja membru al UE, noi avem nevoie de experienţa statelor membre şi mai cu seamă (de experienţa) legată de perioada de preaderare. Noi trebuie să studiem şi să ne pregătim serios pentru acest examen responsabil şi trebuie să-l susţinem cu succes când va veni timpul.
AGERPRES: Ce chestiuni intenţionaţi să discutaţi cu autorităţile de la Bucureşti? Mergeţi în România cu proiecte sau propuneri concrete?
Nicolae Timofti: Nu vom semna documente, dar vom discuta probleme pe care suntem interesaţi să le cunoaştem mai profund. Este vorba de relaţiile noastre în domeniul economic şi domeniul energetic mai cu seamă. Cred că aceste probleme ne obligă să le discutăm la faţa locului, să cunoaştem oamenii responsabili de aceste probleme. Eu, ca şef al statului, trebuie să conving că noi într-adevăr suntem parteneri credibili.
AGERPRES: Care trebuie să fie, în opinia dumneavoastră, proiectele prioritare pe agenda relaţiilor bilaterale Republica Moldova-România?
Nicolae Timofti: În primul rând trebuie să fie relaţii de prietenie şi bună vecinătate. În plan economic, cultural, social, avem multe probleme, dar şi laturi care ne leagă şi trebuie dezvoltate în continuare. Trebuie să înlăturăm blocajele care mai sunt între Republica Moldova şi România, care în opinia mea au un caracter artificial.
AGERPRES: Aţi declarat că una dintre priorităţile dumneavoastră în calitate de preşedinte este continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. În ce măsură poate România să sprijine parcursul european al Republicii Moldova?
Nicolae Timofti: În domeniul integrării europene, România are o experienţă pe care şi noi trebuie să o preluăm şi să o acumulăm. Este nevoie să preluăm cadrul legal al UE, care este deja tradus şi pe care trebuie să-l aplicăm şi în Republica Moldova.
AGERPRES: În România este în plin proces formarea unui nou guvern. În ce măsură schimbările politice de la Bucureşti ar putea influenţa proiectele iniţiate deja între cele două state?
Nicolae Timofti: Nu poate să influenţeze schimbarea guvernelor într-o ţară sau alta relaţiile dintre două ţări, mai ales dacă la baza relaţiilor sunt puse nişte principii bine gândite şi determinate. În plus, politica externă a României nu se schimbă odată cu guvernarea, mai cu seamă faţă de Republica Moldova. Dimpotrivă, au fost cazuri când, odată cu schimbările guvernării de la Chişinău, s-a schimbat politica faţă de România, dar atitudini similare din partea României nu am simţit.
AGERPRES: Cum apreciaţi dezvoltarea relaţiilor moldo-române în ultima perioadă de timp?
Nicolae Timofti: Eu le-am văzut întotdeauna cu ochi buni şi astăzi tot aşa le privesc.


Articole înrudite