La fiecare două minute şi jumătate în Berlin are loc un furt. Criminalitatea - deşi mai scăzută decât în alte metropole europene - a ajuns în capitala Germaniei la un nivel record. Iar vinovaţii principali sunt infractorii est-europeni, românii fiind din nou cap de afiş.
Informaţiile au apărut în urma publicării celor mai recente statistici de către poliţia berlineză. În 2011 au fost înregistrate 11.006 spargeri de locuinţe în Berlin, multe dintre acestea chiar în centrul oraşului. Este o creştere cu 26,3% faţă de anul 2010. Infracţiunile în general au ajuns anul trecut la aproape jumătate de milion - o creştere cu 4,1 procente comparativ cu anul precedent. Furturile din buzunar, pe stradă şi în mijloacele de transport în comun sunt şi ele în ultimul timp la ordinea zilei. De fapt, aproape jumătate din cele aproximativ 500.000 de infracţiuni înregistrate în 2011 în Berlin au fost furturi. Numărul acestora a crescut anul trecut cu 11,9%, respectiv cu 1.936 de cazuri. Mai mult de un sfert din delicte au fost săvârşite de cetăţeni străini - în special români, bulgari, polonezi şi algerieni. Informaţiile oferite de poliţie nu mai surprind în mod deosebit în condiţiile în care ziarele locale relatează tot mai frecvent despre infracţiuni săvârşite de cetăţeni români.
Fură, după care se întorc acasă
Vicepreşedinta poliţiei din Berlin, Margarete Koppers, a confirmat la publicarea statisticilor legătura dintre criminalitatea în creştere şi numărul mult mai mare de est-europeni decât în anii trecuti, care fie locuiesc, fie vin pentru perioade scurte în capitala Germaniei. “Berlinul e o metropolă din ce în ce mai apreciată, ceea ce duce nu numai la creşterea numărului de turişti, ci şi la intensificarea criminalitătii importate‘ ”, a mai declarat Koppers.
Faptul că mulţi dintre infractori se întorc imediat în ţara de origine după săvârşirea delictelor explică procentul de arestări, cu 2,3% mai mic decât in 2010 - după cum spun autorităţile.
Conform Institutului de Statistică Berlin - Brandenburg, numărul românilor care locuiesc oficial în Berlin a crescut anul trecut cu peste 40%, faţă de 2010, ajungând în decembrie la 7.064 de persoane. Acestora li se adaugă persoanele cu statut de turişti sau cetăţenii care nu sunt înregistraţi în baza de date a autorităţilor locale. Senatorul de Interne al capitalei, Frank Henkel, a subliniat în context că şi în condiţiile unui nivel record al infracţionalităţii, “Berlinul rămâne una dintre cele mai sigure metropole europene”. Acesta a propus totuşi mărirea numărului poliţiştilor în Berlin, concomitent cu consilierea gratuită a cetăţenilor în materie de autoprotecţie împotriva furturilor.