24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Utilizatorii care doresc acces la servicii în roaming trebuie să activeze un plan tarifar specific
Utilizatorii care doresc acces la servicii în roaming trebuie să activeze un plan tarifar specific
Operatorii mobili pot comercializa abonamente sau cartele preplătite fără acces la servicii în roaming, ale căror resurse pot fi utilizate doar pe teritoriul României, iar utilizatorii care doresc acces la servicii în roaming trebuie să aibă activat un plan tarifar cu roaming inclus, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.
"Operatorii mobili pot să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) fără acces la servicii în roaming. Aceste planuri tarifare se adresează utilizatorilor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie mobilă şi atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de resurse naţionale la preţuri avantajoase. Utilizatorii de planuri tarifare fără roaming care doresc acces la acest serviciu pot să îşi schimbe planul tarifar cu unul cu roaming inclus sau să îşi achiziţioneze un plan tarifar suplimentar, cu roaming inclus. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul. Trecerea de la un plan tarifar fără roaming la unul cu roaming presupune, de regulă, creşterea preţului, dar şi a resurselor incluse, astfel că poate conduce la începerea unei noi perioade minime contractuale", notează ANCOM.
Potrivit sursei citate, toate planurile tarifare cu serviciul de roaming activat beneficiază de "roam like at home" în UE/SEE. Totodată, utilizatorii finali pot alege din oferta operatorului o modalitate alternativă de tarifare a serviciului de roaming, în locul 'roam like at home'.
Pe de altă parte, dacă operatorul mobil nu respectă drepturile de utilizare a serviciului de roaming în spaţiul UE/SEE, se poate trimite o sesizare către ANCOM.
Secţiunea InfoCentru din pagina de Internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii.
Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la Internet.

Articole înrudite