Şedinţa Coaliţiei de marţi, de la Palatul Victoria, s-a terminat fără ca PDL să ajungă la o înţelegere cu UDMR în ceea ce priveşte reorganizarea teritorială. Dacă PDL doreşte reorganizarea în opt superjudeţe, liderii Uniunii propun 16 zone şi vor ca Harghita, Covasna şi Mureş să fie sub o singură autoritate. Pe de altă parte, UDMR afirmă că nu poate îmbrăţişa propunerea democrat-liberalilor întrucât nu ar avea susţinere din teritoriu. De cealaltă parte, PDL spune că va merge mai departe cu reorganizarea în opt judeţe şi că îşi va angaja răspunderea pe acest document.
Asumarea răspunderii Guvernului pe noua hartă a României la pachet cu statutul minorităţilor până cel târziu în toamnă este oferta cu care PDL ar fi mers, marţi, în Coaliţie, pentru a convinge UDMR-ul să nu pună beţe în roate proiectului de reorganizare administrativă, scrie Gândul, citând surse democrat-liberale.
Cu liderii Uniunii susţinând public că nu acceptă nici în ruptul capului cele opt superjudeţe anunţate de Traian Băsescu şi de Emil Boc, democrat-liberalii ar mai lăsa de la ei numai ca să vadă legea trecută de Parlament până în toamnă, chiar dacă, în final, o astfel de variantă ar încurca socotelile atât cu Uniunea Europeană, cât şi când vine vorba de angajarea altor proiecte finanţate din fonduri comunitare.
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat pentru NewsIn că liderii Uniunii au transmis marţi PDL, în şedinţa coaliţiei că UDMR nu susţine varianta reorganizării teritoriale în opt judeţe, optând pentru promovarea propriului proiect depus deja în Parlament. "Noi nu suntem de acord, am spus că nu susţinem această variantă cu opt judeţe. Noi susţinem varianta pe care am depus-o în Parlament ca proiect de lege, şi asta va fi poziţia noastră pe care o vom avea şi în continuare", a precizat el. Mate spune că PDL nu a prezentat partenerilor de guvernare "un text, un proiect de lege concret" ci "doar ce a fost prezentat şi în presă".
La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat marţi, la un eveniment despre mediu, că luna aceasta vor fi mai multe runde de discuţie pe tema reorganizării. El a adăugat că în chestiuni atât de importante "nu se pot lua decizii de pe o zi pe alta". Prezentă la acelaşi eveniment, preşedinta Comisiei de administraţie din Cameră, Sulfina Barbu, a afirmat se pot discuta variantele partenerilor de coaliţie de la UDMR, dar să nu fie mai mult de 12 regiuni.
Coaliţia a discutat marţi pentru prima oară subiectul reorganizării teritoriale, însă nu s-a ajuns la un consens, spun surse parlamentare. UDMR s-a arătat reticentă încă de săptămâna trecută faţă de proiectul PDL, unii parlamentari spunând public că ar vota o moţiune de cenzură dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe lege.