Cele opt regiuni de dezvoltare ale României au înregistrat o creştere economică consistentă în anii dinaintea crizei. Practic, din 2005 şi până în 2008, toate cele opt regiuni au consemnat o dezvoltare a economiei de peste 60%. Econtext.ro a realizat o analiză a modului în care au evoluat regiunile de dezvoltare înainte de apariţia crizei, din 2005, şi până în 2008. Punctul de plecare al acestei analize îl reprezintă discuţiile recente despre reorganizarea administrativ-teritoriala a României. De altfel, Econtext.ro a publicat recent un proiect de împărţire administrativ-teritoriala a ţăriicare vorbeşte de o nouă organizare care ar fi să fie compusă din şase regiuni de dezvoltare şi opt judete-piloni, opt judeţe pe baza cărora să se fundamenteze dezvoltarea economică a acestor regiuni. Multe dintre judeţele prezentate în proiectul Econtext.ro se regăsesc în lista judeţelor cu o evoluţie peste medie în intervalul 2005 – 2008.
Sudul bate Nordul
Din anul 2005 şi până la finele anului 2008, cele opt regiuni au înregistrat o creştere a produsului intern brut cuprinsă între 64% (în regiunea Nord-Est) şi 100% (în regiunea Bucuresti-Ilfov). Practic, economia zonei Bucuresti-Ilfov s-a dublat în această perioadă, acesta fiind cel mai rapid ritm de dezvoltare economică dintre toate regiunile ţării. La polul opus se află regiunea Nord-Est, ceea ce nu reprezintă un lucru surpinzator. Economia din Nord-Estul României a urcat cu 64% în aceşti ani. Penultima poziţie este ocupată de zona Nord-Vest, care a avansat cu 68%. Pe scurt, regiunile au înregistrat următoarele ritmuri de creştere economică: Nord-Est (64%), Sud-Est (70%), Sud (77%), Sud-Vest (72%), Vest (74%), Nord-Vest (68%), Centru (73%), Bucureşti – Ilfov (100%).
Judeţe „vârfuri de lance” în regiune
Dincolo de evoluţia regiunilor, un alt fapt trebuie reliefat. În cele mai multe scenarii privind reorganizarea administrativ-teritorială a României se vorbeşte despre mai multe judeţe în jurul cărora se va coagula această împărţire. Lista acestor judeţe nu a fost stabilită încă. Totuşi, Econtext prezintă cele mai dinamice judeţe din fiecare regiune de dezvoltare, judeţe care pot constitui fundamentul pentru o viitoare reorganizare. Cu alte cuvinte, scoate în evidenţă judeţele care au înregistrat o evoluţie economică peste medie, acestea putând fi luate în calcul la reorganizarea României.
În regiunea Nord-Est, cel mai dinamic judeţ, în intervalul 2005 – 2008, a fost Iaşi. Economia acestui judeţ a urcat cu 74% din 2005 şi până în 2008, peste nivelul regiunii, care a fost de 64%. În regiunea de Sud-Est, Constanţa este puţin peste medie, cu un ritm de creştere de 71% (regiunea are 70%). În Sud, Prahova (81%), respectiv, Argeş (83%) au sărit cu mult peste ritmul de creştere a regiunii (77%). De asemenea, în Sud-Vest avem Dolj (87%), Gorj (88%), în timp ce media regională este de 72%. În Vest, Timiş a urcat cu 78,5%, iar media regiunii a fost de 74%. În Nord-Vest, Cluj are un avans de 74%, iar media e de 68%. În Centru, Braşov a urcat cu 79,5%, iar media e de 73%. La Bucureşti, media e aceeaşi cu evoluţia judeţului, dat fiind faptul că această regiune e formată doar din Bucureşti şi Ilfov.