Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiţionale din curtea Ministerului Agriculturii. "Există un angajament al ministerelor şi în primul rând al premierului de a nu reveni la TVA 24% la pâine, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu FMI. TVA la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%. Eu sper că vom obţine rezultate bune şi vom putea extinde această măsură absolut necesară. Se fac analize pe lapte, carne şi pe legume şi fructe, acestea sunt principalele domenii vizate", a spus ministrul Agriculturii.
Vicepremierul Daniel Constantin a precizat că în septembrie vor fi anunţate efectele reducerii TVA la pâine la 9%, după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. "În septembrie vom avea rezultate în ceea ce priveşte reducerea TVA la pâine, însă noi am discutat cu doamna ministru Petrescu (n.r. - ministrul Finanţelor Publice) şi vom mai avea şi săptămâna viitoare o întâlnire. Avem întâlniri foarte dese, inclusiv cu reprezentanţi din partea industriei, în care discutăm despre evaziunea din agricultură, pentru că vrem să realizăm anumite progrese în aceste domenii. Am discutat şi despre reducerea TVA. Noi la minister vom face analize, la fel şi cei de la MFP şi pe urmă vom putea decide în ce direcţie mergem", a adăugat şeful MADR.
Măsura de reducere a TVA la 9% la pâine a condus în primele şase luni de aplicare la scoaterea la suprafaţă a 142.000 de tone de făină şi pâine, care până în septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscală a fost diminuată pentru un semestru cu 18% la pâine şi cu 20% la făină, în timp ce populaţia a beneficiat de o reducere de preţ în medie cu 12%, potrivit datelor anunţate de ministrul Agriculturii în luna aprilie a acestui an.
Guvernul analizează posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume şi produse bio, a anunţat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. Acesta a declarat că Guvernul va efectua, în toamnă, o analiză după un an de aplicarea TVA redusă la pâine, iar în baza acestor date să extindă aria produselor cu TVA redusă, în primă etapă la legume şi fructe. "Sunt foarte hotărât ca de la 1 ianuarie să aplicăm această reducere la legume, fructe, produse bio. Legumele şi fructele reprezintă un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscală. La legume şi fructe este o mare evaziune fiscală şi este o concurenţă neloială producătorilor autohtoni", a afirmat Ponta.
Pe de altă parte, Federaţia Naţională PRO AGRO a lansat în aprilie o campanie de promovare a obiectivului de reducere a TVA la carne la 5%, începând cu 1 ianuarie 2015.