24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tulcea deţine cele mai mari suprafeţe cultivate ecologic
Tulcea deţine cele mai mari suprafeţe cultivate ecologic
Judeţul Tulcea îşi păstrează supremaţia la nivel naţional în ceea ce priveşte suprafaţa ocupată de culturile ecologice, circa 10% din cele 32.254 de hectare cultivate în sistem ecologic aflându-se în Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM). "Judeţul Tulcea ocupă locul I pe ţară în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate ecologic. Aceste ferme au suprafeţe cuprinse între 5 hectare şi 1.400 de hectare, sunt amplasate în tot judeţul, iar ponderea în suprafeţele cultivate este deţinută de culturile cerealiere care sunt urmate de oleaginoase, leguminoase şi de plantele medicinale", a declarat recent, Mioara Ailoaie, reprezentanta Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA), în timpul unui simpozion organizat de Administraţia PNMM. În ultimii cinci ani, potrivit sursei, numărul operatorilor economici din domeniu şi suprafaţa cultivată ecologic au scăzut.
"În anul 2012, am avut înregistraţi 302 operatori cu 34.120 ha, în anul 2013 — 320 operatori cu 34.875 ha, în anul 2014 — 306 operatori cu 45.853 ha, în anul 2015 — 244 operatori cu 31.120 ha, iar în anul 2016 — 255 operatori cu 32.254 ha", a menţionat reprezentanta DJA. Reprezentantul Administraţiei PNMM, Vasile Bădilaş, a explicat această situaţie prin absenţa unei politici coerente în domeniu, interesul agricultorilor fiind să rămână mereu în conversie pentru a primi subvenţii europene.
"Suprafaţa agricolă implicată în agricultura ecologică din zona administrată de PNMM este de 4.056,22 ha. Suprafaţa cultivată ecologic este de 3.230,75 ha, iar cea aflată în conversie este de 825,47 ha. Analizele ne arată că suprafeţele cultivate cu rapiţă, floarea-soarelui şi soia depăşeşte suprafaţa cultivată cu grâul comun, grâul spelta şi grâul de primăvară. Grâul spelta sau alac este un grâu cu proprietăţi speciale care reconfortează. Are producţii mici, dar preţul este de trei ori mai mare decât cel pentru grâul comun", a menţionat Bădilaş.
Potrivit analizei Administraţiei PNMM, oportunităţile de dezvoltare economică locală ale comunităţilor din perimetrul parcului vizează organizarea unei pieţe a produselor ecologice care s-ar putea dezvolta odată cu agroturismul din zonă, procesarea produselor ecologice reprezentând o altă oportunitate pentru economia locală. Administraţia PNMM a organizat, marţi, la Centrul de informare-vizitare din comuna Greci, o întâlnire a reprezentanţilor unor instituţii ale statului cu fermieri şi producători agricoli, principalele teme abordate în timpul discuţiilor fiind agricultura ecologică şi calitatea pajiştilor. 

Articole înrudite