24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo până pe 8 octombrie, conform căreia în prima parte a intervalului valorile din termometre vor ajunge chiar şi la 32 de grade Celsius. Ulterior, în prima săptămână a lunii octombrie, maximele termice vor scădea treptat până la valori de 12 grade Celsius, în zona montană.
În zona Banatului, până pe 28 septembrie, temperaturile maxime medii vor creşte până la valori de 31-32 grade Celsius, vremea devenind deosebit de caldă. După 29 septembrie, va avea loc un proces de răcire treptată, iar în intervalul 6-8 octombrie valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de 21-22 grade Celsius. De asemenea, minimele termice vor creşte spre medii de 16-17 grade Celsius, în primele zile, după care vor scădea până în jurul valorii de 10 grade Celsius, la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de ploi, în general slabe cantitativ, va creşte după data de 30 septembrie.
Pentru regiunea Crişanei, meteorologii estimează că în aceste zile vremea este deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30-31 grade Celsius. Din 29 septembrie, vremea se va răci treptat până la valori medii ale maximelor apropiate de cele normale, cuprinse între 20 şi 22 grade Celsius, în ultimele zile. Media temperaturilor minime va creşte treptat până spre 16 grade Celsius, în data de 29 septembrie, după care va scădea până la valori medii de aproximativ 9 grade Celsius la final de interval. Totodată, vor cădea ploi, în general slabe cantitativ şi pe arii restrânse, în prima zi a intervalului şi, din nou, după 29-30 septembrie.
Conform prognozei ANM, în Transilvania, media temperaturilor maxime va creşte până la sfârşitul primei săptămâni, atingând valori de 28-29 grade Celsius. Ulterior, din 30 septembrie, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel încât în perioada 6-8 octombrie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 20 grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea de la medii de aproximativ 14 grade Celsius, în perioada 27-30 septembrie, până la 6-8 grade Celsius, în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai mare în zilele de 29 şi 30 septembrie şi în jurul datei de 4 octombrie.
În zona Maramureşului, vremea va fi deosebit de caldă până pe 29 septembrie, când media temperaturilor maxime va atinge 29-30 grade Celsius, după care maximele termice vor scădea spre valori medii de 19-20 grade Celsius, mai ales în intervalul 6-8 octombrie. Mediile temperaturilor minime vor creşte spre 15 grade Celsus, în primele zile, după care vor scădea până la 7-8 grade Celsius, la sfârşitul intervalului analizat. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai mare după 29-30 septembrie.
În Moldova se anunţă o vreme deosebit de caldă în această săptămână, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 28-29 grade Celsius. Ulterior, în intervalul 29 septembrie-1 octombrie se va înregistra o uşoară răcire, spre 20-21 grade Celsius la valorile diurne şi spre 8-10 grade Celsius, la cele nocturne. Ploi slabe cantitativ şi pe arii restrânse vor fi posibile în a doua parte a intervalului.
Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, temperatura aerului va avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată, atât la valorile maxime, cât şi la cele minime, astfel încât spre sfârşitul intervalului maximele se vor situa, în general, între 20 şi 22 grade Celsius. Vremea se va menţine, în general, frumoasă, probabilitatea de ploaie fiind nulă în primele zile şi destul de scăzută în restul intervalului.
Pentru zona Munteniei este prognozată vreme frumoasă şi caldă până spre sfârşitul lunii septembrie, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 30 grade Celsius şi minime de peste 14 grade Celsius. Scăderea de temperatură din prima decadă a lui octombrie se va asocia cu creşterea probabilităţii de apariţie a ploilor, dar acestea vor fi de scurtă durată şi, în general, slabe cantitativ.
În Oltenia, temperatura aerului va continua să crească uşor în ultimele zile ale lunii septembrie, maximele termice urmând să se situeze, în general, peste valoarea de 30 grade Celsius. Prima decada a lunii octombrie va aduce o răcire, mai pronunţată între 1 şi 4 octombrie. Astfel, spre finalul intervalului, temperaturile maxime se vor situa în jurul a 22 grade Celsius. În plus, probabilitatea de apariţie a ploilor este aproape nulă până la sfârşitul lunii în curs, după care sunt de aşteptat precipitaţii slabe.
La munte, valorile termice se vor menţine relativ ridicate pentru această perioadă a anului, până la sfârşitul lunii, după care vremea va intra într-un proces de răcire treptată, determinând scăderea maximelor de temperatură spre o medie de 10-12 grade Celsius şi a minimelor spre 2-4 grade Celsius. Vor fi ploi locale, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie după data de 30 septembrie.
Prognoza ANM are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.


Articole înrudite