24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sectorul avicol, la pământ, după interzicerea comercializării păsărilor vii, inclusiv a puilor de o zi (VIDEO)
Sectorul avicol, la pământ, după interzicerea comercializării păsărilor vii, inclusiv a puilor de o zi (VIDEO)

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), a adoptat Decizia nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate, pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănatate este atestată. ca urmare a apariţiei unor focare de gripă aviară în judeţul Mureş.
Această decizie de a interzice comercializarea puilor de păsări de o zi, în toate ţara, pentru 30 de zile, are consecinţe în lanţ catastrofale. În primul rând, sute de mii de pui de o zi au fost ucişi prin gazare în incubatoare. Pe de altă parte, micile gospodării rămân fără păsări de carne.
Deşi focarele sunt în judeţul Mureş, comerţul cu păsări a fost intezis în toată ţara.
Potrivit unei adrese a Uniunii Crescătorilor de Păsări din România transmisă ANSVSA, în perioada februarie-mai 2021, peste 40 de milioane de pui de o zi din producţie internă, au fost livraţi către gospodării şi către ferme, la care se adaugă aproximativ 50 de milioane de pui de o zi din import.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România avertizează că în urma interzicea comercializării, puii aduşi din import şi destinaţi vânzării prin magazine autorizate se vând acum în spaţii improvizate, neautorizate, fără ca această activitate să poată fi controlată de ANSVSA. Mai mult, o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate se vând acum în stradă, existând informaţii că a înflorit comerţul cu pui de o zi necontrolat.
După decizia CNSU şi ANSVSA, staţiile de incubare din România au fost obligate să omoare puii de o zi care au eclozat. Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuie omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea. Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde. Acest sector stă la baza întregii industrii avicole din România. Sacrificarea puilor de o zi în staţiile de incubare presupune pierderi care sunt înregistrate atât de crescătorii de păsări de ouă şi de carne, cât şi de crescătorii de furaje.
„Măsurile au fost propuse de ANSVSA în baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorităţii competente să aplice, dacă este necesar, «măsuri suplimentare adaptate situaţiei specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni») şi a celor naţionale”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

VEZI VIDEO AICI: https://www.facebook.com/watch/?v=478237410108343


Articole înrudite