24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american
România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american

România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică, a scris pe Facebook Ministrul Energiei Virgil Popescu.
”Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România şi SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în ţara noastră. Cosmin Ghiţă – CEO SNN şi John L. Hopkins – CEO – NuScale Power au semnat astăzi Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România. Energia înseamnă siguranţă pentru ţara noastra, pentru ţara dvs, pentru toate ţările.  Dacă vrem emisii zero, dacă vrem decarbonizare, nu o putem face fără energie nucleară. Aşa că energia nucleară e esenţială”, mai spus ministrul Energiei.
NuScale Power a dezvoltat cea mai inovatoare centrală nucleară modulară de mici dimensiuni pentru generarea de electricitate, căldură, desalinizare, producerea hidrogenului etc. Conceptul revoluţionar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) foloseşte un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică şi scalabila a tehnologiei reactoarelor pe baza de apă presurizată. Tehnologia scalabila a centralei SMR NuScale poate găzdui până la patru, şase sau 12 module individuale şi oferă beneficiile energiei curate, fără carbon, precum şi alte beneficii pentru mediu, comunităţi, industra şi economia locală. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziţii şi construcţii cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.
SN Nuclearelectrica SA este un producător naţional de energie şi combustibil nuclear, sub coordonarea Ministerului Energiei. Compania este listată pe Bursă de Valori Bucureşti din 2013, acţionarul principal fiind statul român cu 82,49% şi alţi acţionari cu 17,50%. SNN are două filiale: CNE Cernavodă care operează Unităţile 1 şi 2 şi Fabrică de Combustibil Piteşti.


Articole înrudite