23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România şi Marocul, ţările cu cei mai mulţi cetăţeni în închisorile UE
România şi Marocul, ţările cu cei mai mulţi cetăţeni în închisorile UE
România este ţara europeană cu cel mai mare număr de cetăţeni în închisorile Uniunii Europene conform unui raport întocmit de o echipă de jurnalişti europeni care au strâns date din 25 de state membre UE, mai puţin Croaţia, Malta şi Cipru, scrie EU Observer.
Ţara care are cei mai mulţi cetăţeni încarceraţi în Uniunea Europeană este Marocul, se arată în raport. Aproximativ 11.700 de marocani sunt închişi în UE.
România urmează în clasament cu 11.511 cetăţeni închişi, Albania este pe locul 3 cu 5.722 de deţinuţi, Turcia pe locul 4 cu 4.798, iar Polonia pe locul 5 cu 4.449.
Cifrele sunt din 2015 (Franţa din 2014) şi sunt estimări, pentru că ţările folosesc metode de raportare diferite.
În raport se arată că Românii sunt, de regulă, închişi pentru infracţiuni minore, precum furturi, jafuri şi furturi din buzunare.
"În Germania, aproape 60% dintre români sunt în închisoare pentru furt şi acest lucru este destul de neobişnuit, pentru că cei mai mulşi deţinuţi sunt închişi pentru infracţiuni violente sau jafuri", a explicat Christian Walburg, profesor de Criminalistică la Westphalian Wilhelm University, Munster, citat în raport.
Majoritatea infractorilor români din închisorile UE provin din zone sărace şi ajung la închisoare după ce comit o serie de infracţiuni mărunte. Există, însă, şi reţele de crimă organizată implicate în clonare de carduri, trafic de fiinţe umane, fraude online, şi chiar aruncă în aer bancomate.
Oficial, 2,9 milioane de români locuiesc în afara graniţelor Românie, în UE. Cei mai mulţi se află în Italia, peste un milion, şi acolo se află şi cel mai mare număr de români deţinuţi. mai mult, timp de 10 ani, până în 2015, deţinuţii cu naţionalitatea română au fost cei mai mulţi în închisorile italiene. În 2016, numărul lor a scăzut de la 2.893 la 2.825.
Experţii citaţi de raport explică această scădere prin faptul că, românii au fost până acum cea mai mare comunitate de străini în Italia şi au fost şi ţinta discriminării şi persecuţiei poliţiei. Însă cu ameninţarea teroristă, această tendinţă s-a schimbat, iar ţinte ale prejudecăţilor au devenit marocanii.
"Presiune sub care ne aflăm din partea organizaţiei teroriste Statul islamic va schimba şi prejudecăţile despre români", a afirmat Patrizio Gonnella, şeful Asociaţiei Antigone, un ONG care monitorizează respectarea drepturilor civile în închisorile italiene de 20 de ani.

Articole înrudite