16 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, printre ţările UE cu un nivel scăzut de îngrijitori pentru copii şi asistenţi pentru educatori
România, printre ţările UE cu un nivel scăzut de îngrijitori pentru copii şi asistenţi pentru educatori

Aproape două milioane de îngrijitori pentru copii şi asistenţi pentru educatori erau angajaţi în 2020, ca şi în 2019, în Uniunea Europeană, România aflându-se printre statele membre UE cu cel mai scăzut procent de astfel de îngrijitori în totalul populaţiei angajate, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Copilăria este stadiul în care educaţia poate avea cea mai eficientă influenţă asupra dezvoltării copiilor. Îngrijitorii pentru copii şi asistenţii pentru educatori sunt profesioniştii cheie în dezvoltarea copiilor, deoarece ei oferă îngrijire şi supraveghere pentru aceştia, inclusiv angajatul care lucrează zilnic în familii, babysitter, dădacă, persoana care îngrijeşte copii în afara orelor de şcoală, asistent al profesorului sau al educatorului.
În timp ce 93% din totalul îngrijitorilor pentru copii şi asistenţilor pentru educatori sunt femei, peste o treime (35%) sunt în grupele de vârstă 35-49 ani şi 50 şi peste, iar 31% au vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani.
În 2020, procentul de îngrijitori pentru copii şi asistenţi pentru educatori din totalul populaţiei angajate era de 1% în Uniunea Europeană. Cel mai ridicat procent era în Danemarca (3,3%), Franţa şi Irlanda (ambele cu 2,3%) şi Portugalia (2,2%).
În contrast, 15 din cele 27 de state membre UE aveau 1% sau mai puţin din totalul populaţiei încadrate ca îngrijitori pentru copii şi asistenţi pentru educatori. Cel mai scăzut procent anul trecut se înregistra în Slovenia (0,1%; fiabilitate redusă a datelor), Italia (0,2%), România (0,3%) şi Grecia (0,4%). (sursa Agerpres)


Articole înrudite