Un stat distrus de război şi un altul condus ani în şir de un regim militar opresiv sunt ţările în care trăiesc cei mai binevoitori oameni din lume, potrivit topului World Giving Index, ediţia 2016. România ocupă locul 46 din 140 în clasamentul legat de ajutarea unei persoane străine şi locul 93 în topul generozităţii, potrivit studiului efectuat, pentru al şaptelea an la rând, la nivel global, de Charities Aid Foundation (CAF).
Myanmar conduce în topul generozităţii, pentru al treilea an la rând, mai mult de nouă din zece persoane din această ţară donând bani în ultima lună. Potrivit raportului, acest lucru se poate explica prin faptul că majoritatea locuitorilor din Myanmar sunt adepţi ai budismului Theravada, iar generozitatea lor reflectă practica ''Sangha Dana'', de a-i ajuta pe cei care duc o viaţă monastică.
Locul al doilea în acest clasament revine Statelor Unite, pe locul al treilea se află Australia, pe patru Noua Zeelandă, iar pe locul cinci Sri Lanka. Marea Britanie se află pe poziţia a opta, Germania pe 21, Franţa pe 81, Italia pe 82, iar Ungaria pe 134. Pe ultimul loc se află China.
În ceea ce priveşte clasamentul legat de ajutarea unei persoane străine, pentru al doilea an la rând, locul întâi este ocupat de Irak, în ciuda războiului civil din această ţară. Pe locul al doilea este situată Libia, şi acest stat confruntându-se cu serioase frământări din cauza războiului civil. Pe locul al treilea se situează Kuweit, pe patru Somalia, iar pe locul cinci Emiratele Arabe Unite. În acest top, România este pe locul 46, cu mult deasupra Germaniei (56), Italiei (101), Franţei (116), Ungariei (128) şi Japoniei (138). Ultima poziţie e ocupată şi în acest top de China. Statele Unite ocupă locul 9.
În cadrul clasamentului în ceea ce priveşte donarea de bani pentru acţiuni caritabile, pe locul 1 se află Myanmar, urmată de Indonezia, Australia, Malta şi Noua Zeelandă. Marea Britanie este pe locul 7, iar Statele Unite pe locul 13. România este pe locul 92. Pe ultima poziţie se situează Maroc.
În topul legat de voluntariat, Turkmenistan se află pe locul 1, urmat de Myanmar, Indonezia, Sri Lanka şi Statele Unite. Marea Britanie este pe locul 22, România pe 133, iar Egipt pe ultimul loc.
Potrivit CAF, pentru prima oară în istoria World Giving Index, mai mult de jumătate din populaţia globului a ajutat o persoană străină cu o lună înainte de efectuarea sondajului, acest lucru ''demonstrând o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte generozitatea'', după cum se arată pe siteul CAF. La fel de încurajator este faptul că nivelurile de participare la ajutarea unei persoane străine au crescut în toate categoriile de dezvoltare economică, inclusiv în ţările aflate în tranziţie.