România are nevoie de investiţii în sectorul energetic de 4 - 5 miliarde de euro pe an în următorii zece ani, pentru ca, în jurul anului 2020, să devină, alături de Danemarca, singura ţară independentă energetic din Uniunea Europeană, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energiei, Răzvan Nicolescu, într-o conferinţă de profil.
"Am demarat revizuirea strategiei energetice naţionale şi o primă concluzie care se desprinde este că România are un necesar de investiţii în sectorul energetic de 4 — 5 miliarde de euro pe an, în următorii zece ani, astfel încât în jurul anului 2020 România să devină, alături de Danemarca, singura ţară din Uniunea Europeană independentă din punct de vedere energetic", a precizat Nicolescu.
El a precizat şi sursele din care ar putea proveni aceşti bani. În primul rând, ministrul de resort a precizat că aceşti bani ar putea proveni de la stat, dar, în opinia sa, este greu de crezut că statul poate deveni investitor în sectorul energetic, în condiţiile în care trebuie să investească în alte domenii prioritate cum ar fi sănătatea, educaţia sau armata.
A doua sursă de finanţare ar putea fi, în opinia ministrului Nicolescu, capitalul privat autohton, care, însă, este insuficient dezvoltat.
În ceea ce priveşte atragerea capitalului privat străin, Răzvan Nicolescu a spus că se constantă un trend pozitiv, având în vedere investiţiile realizate de marile companii din energie care au venit în România, dar competiţia în lume este puternică şi România trebuie să devină mai atractivă pentru investitori.
"Mai rămâne posibilitatea ca aceste 4 — 5 miliarde de euro să reprezinte finanţare din partea companiilor de stat. Aici avem un potenţial imens. Mă bucur că inclusiv aceste procese de listare a Nuclearelecrica, Romgaz, Electrica, au făcut ca pentru prima dată, anul acesta, România, la nivelul companiilor de stat, să depăşească un buget total de investiţii de un miliard de euro. Bugetul pe anul 2014 al companiilor de stat din domeniul energetic este de 1,3 miliarde de euro", a explicat Nicolescu.
El a mai spus că acest buget trebuie să crească, potenţialul real fiind de 2 miliarde de euro pe an, iar avantajele suplimentare ale listării la bursă constau în transparentizarea activităţii şi impunerea regulilor de guvernanţă corporativă la companiile de stat de care acestea au foarte mare nevoie.
În privinţa programului de listare a companiilor de stat, ministrul de resort a arătat că speră ca, în prima parte a anului 2015, să se listeze Complexul Energetic Oltenia, iar în a doua parte a anului, Hidroelectrica, după ce iese din insolvenţă. Răzvan Nicolescu a mai spus că se poartă discuţii inclusiv pentru listarea OPCOM (operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România — n.r.).
În privinţa companiilor de stat, Răzvan Nicolescu a precizat că este interesat de două aspecte, respectiv să aibă o strategie de dezvoltare pe cel puţin 10 ani şi să nu aibă probleme de lipsă de integritate.