22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a înregistrat cea mai amplă deteriorare a perspectivelor economice
România a înregistrat cea mai amplă deteriorare a perspectivelor economice
Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a înregistrat în iunie cea mai puternică înrăutăţire din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW. România a coborât astfel de pe prima pe a doua poziţie între ţările din regiune în funcţie de aşteptările la şase luni. Indicele care evaluează aşteptările pentru următoarele şase luni a înregistrat un declin de 24,3 puncte în iunie, la 25,8 puncte. România a fost devansată de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte. Dintre statele Europei Centrale şi de Est incluse în sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.
La nivelul regiunii, aşteptările pentru următoarele şase luni au înregistrat, de asemenea, o înrăutăţire considerabilă, mai mică doar decât cea pentru România. Indicele pentru Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.
În funcţie de situaţia actuală a economiei, România se menţine pe penultimul loc din regiune, înaintea Ungariei. Indicele pentru România a scăzut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe lângă România şi Ungaria, doar Croaţia, cu -15,1 puncte, mai este evaluată negativ.
Pentru Europa Centrală şi de Est, indicatorul percepţiei economice a scăzut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.
Aşteptările referitoare la evoluţia bursei de la Bucureşti s-au îmbunătăţit în iunie, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, înregistrând o creştere de 14,3 puncte, la 40,8 puncte. Piaţa de capital din România se situează astfel pe poziţia a treia în regiune, după cele din Ungaria şi Polonia.
Perspectivele evoluţiei leului faţă de euro s-au înrăutăţit, iar indicatorul pentru leu a scăzut cu 11,4 puncte, la 20 de puncte. Aşteptări mai bune au zlotul (50 de puncte) şi coroana cehă (39,9 puncte), în timp ce lira Turciei este cel mai slab situată (-2,3 puncte).
La sondaj, realizat în perioada 6-20 iunie, au participat 73 de analişti. Sondajul include pentru în regiunea Europei Centrale şi de Est Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.


Articole înrudite