24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pizza, burgeri şi shaorma, mâncărurile preferate de români
Pizza, burgeri şi shaorma, mâncărurile preferate de români

Pizza, burgerii şi shaorma sunt de departe mâncărurile noastre preferate. Pe lângă faptul că sunt delicioase, mai sunt şi uşor de găsit. Shaormerii există la fiecare colţ de stradă, pizzerii, peste tot, iar un burger, cel puţin varianta clasică, avem în majoritatea restaurantelor din ţară. Odată ce ingredientele sunt pregătite, montarea unui burger, coacerea unei pizza sau pregătirea unei shaorma nu durează mult.
Aşa că, stilul de viaţă alert îi face pe români să se îndrepte spre mâncarea de tip fast-food. E gata repede şi se poate mânca “pe fugă”, în maşină, în pauza de la birou, sau într-o seară de Netflix & chill petrecută acasă. Poate fi o opţiune convenabilă atunci când nu ai timp sa găteşti, eşti prea obosit să faci asta după serviciu, nu ai în casă ingredientele necesare şi mersul la supermarket ar lua timp, iar lista poate continua la nesfârşit. Deşi suntem conştienţi că fast-food-ul nu e cea mai sănătoasă opţiune, trebuie să recunoaştem că, de cele mai multe ori, e cea mai la îndemână, potrivit unui studiu realizat de Bookingham.
"Am analizat preferinţele culinare ale românilor şi într-un studiu anterior, pe perioada 2019-2020. Atunci am aflat că burgerul şi pizza sunt competitori serioşi pentru preparatele tradiţionale. Acum vrem să vedem dacă lucrurile s-au schimbat, şi dacă da, în ce fel. Ce vor românii să aibă cel mai des în farfurie? Care sunt fast food-urile cele mai frecventate? Care sunt cele mai folosite aplicaţii de food delivery din România? Iată ce a reieşit din studiul actual.

Shaorma ajunge în top 3 mâncăruri favorite ale românilor, fiind cu 52% mai căutată în 2022 faţă de 2021
Kebabul are cea mai mare creştere procentuală – cu 56% mai mult interes faţă de anul precedent
McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor
Glovo este aplicaţia de livrare cea mai folosită de către români

În 2022, shaorma ajunge în top 3 mâncăruri favorite ale românilor, fiind cu 52% mai căutată decât în 2021

Pe primul loc în topul celor mai iubite mâncăruri ale românilor se află pizza, cu mai bine de 3 milioane de căutări în 2022. Preparatul îşi păstrează locul în fruntea clasamentului încă de acum 4 ani, fiind şi favoritul românilor în pandemie.
În acest sens, restaurantele din România vin cu fel şi fel de reţete – de la clasicele Margherita, Diavola şi Quattro Formaggi, la pizza vegetariană şi vegană, până la pizza desert, cu Nutella sau unt de arahide.
Pizza e atât de populară pentru că se potriveşte oricărei ocazii: întâlnire romantică, ieşire cu prietenii în oraş, comandă de grup la birou, sau o felie la pachet, când eşti pe grabă. În 2020, România a trecut de 2,600 de pizzerii, semn că într-adevăr ne place pizza.
Al doilea cel mai iubit fast food al românilor e burgerul, cu peste de 1 milion de căutări anul trecut. Fiind o cerere atât de mare, pe lângă lanţurile americane renumite pentru burgerii lor, şi restaurantele cu specific internaţional au adăugat acest fel de mâncare în meniu. Clasicul burger e în prezent reinterpretat în mii de feluri în România: de la chiftelele din vită, pui sau curcan, la cele din conopidă, ciuperci sau tofu (pentru vegani şi vegetarieni), cu diverse toppinguri de legume şi sosuri.
Pe locul al treilea se află shaorma, care a fost cu 52% mai căutată decât cu un an în urmă. Fast food-ul arăbesc a detronat sushi-ul, care ocupa locul al treilea în topul mâncărurilor preferate ale românilor în 2021. Cu toate acestea, bucătăria asiatică rămâne la mare căutare printre noi.
Sushi se clasează pe locul al patrulea în top, cu peste 660,000 de căutări – asta înseamnă cu 20% mai mult decât în anul anterior. Şi interesul pentru noodles a crescut cu 12% - un alt fast food care întăreşte ideea că românilor le place mâncarea asiatică. În top se află şi un reprezentant din bucătăria turcească: kebabul. Acesta prezintă cea mai mare creştere procentuală – cu 56% mai mult faţă de anul trecut.
Totuşi, există şi un trend ascendent al românilor care preferă un stil de viaţă sănătos. Asta ne arată cele peste 57,000 de căutări pentru salată, cu 8% mai mult decât în anul anterior. Chiar şi aşa, alternativa aceasta mai sănătoasă e la coada clasamentului.

McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor

Într-un singur an, McDonald’s a vândut în România peste 46 milioane de burgeri, deci putem spune că românii sunt întru totul de acord cu sloganul "I’m lovin’ it". Anul trecut, 36% din totalul căutărilor pe fast-food au fost pentru popularul lanţ american.
Interesul ridicat e cu atât mai evident cu cât, din 2021 până în 2022, căutările pe McDonald’s au crescut cu 25%, comparativ cu doar 1% pentru rivalii de la KFC. Dacă mai demult era o luptă strânsă între KFC şi McDonald’s, acum e clar că McDonald’s e favoritul nostru.
Când românii spun fast food, cafea şi prăjituri, spun de fapt Starbucks. Brand-ul american se clasează pe locul al treilea în topul celor mai iubite lanţuri de fast-food prezente în România, şi îşi păstrează acel loc încă din 2021. Atunci a crescut enorm, ajungând la peste 1,300,000 de căutări, şi întrecând Pizza Hut. Tot de atunci, clasamentul brandurilor de fast food a rămas neschimbat: pe locul 1, McDonald’s, pe locul 2, KFC, pe locul 3, Starbucks, şi pe 4, Pizza Hut.
Iar dacă mai existau dubii despre cât de mult le place românilor shaorma, acestea au fost spulberate anul trecut, când au fost peste 300,000 de căutări pentru Mesopotamia – cu 93% mai mult decât în 2021. Asta a adus Mesopotamia în top 10 companii de fast food din ţară.
Interesul ridicat al românilor pentru fast food e evident şi prin prisma lanţurilor nou deschise din ţară. Popeyes a apărut în anii ‘70 în Louisiana şi a devenit cunoscut pentru puiul crocant, cartofii prăjiţi şi… orice e deep fried. Primul Popeyes s-a deschis în Bucureşti în 2022 şi n-a durat mult până să intre în radarul românilor. Cu 613% mai mulţi au căutat brandul american, faţă de anul anterior.

Glovo este aplicaţia de livrare preferată a românilor

Stilul de viaţă pe care îl avem ne face pe cei mai mulţi dintre noi să fim într-o goană continuă. Mâncarea de tip fast-food ne salvează. La fel şi serviciile de delivery, care au devenit tot mai populare în România în ultimii 4 ani.
Foodpanda, Glovo, Takeaway, Bolt Food, Uber Eats şi Tazz by Emag au fost doar câteva dintre companiile care ne-au adus mâncarea la uşă. Să vedem cum s-au schimbat lucrurile în ultima vreme.
Glovo a crescut cu 24% anul trecut, ajungând la aproape 1 milion şi jumătate de căutări. Asta se explică prin faptul că în februarie, cei de la Glovo au cumpărat Foodpanda – competiţia lor principală.
Cea mai mare creştere din zona serviciilor de delivery a fost vizibilă în cazul Bolt Food. Aplicaţia a fost cu 44% mai populară decât în anul precedent, ajungând la aproape 84,000 de căutări. Totuşi, faţă de Glovo şi Tazz by Emag, Bolt Food rămâne un jucător destul de mic din această industrie. Un motiv pentru asta ar putea fi lipsa McDonald’s-ului de pe platformă. Faptul că lanţul american e preferatul românilor şi nu e disponibil în aplicaţie, poate avea un impact negativ asupra traficului de pe Bolt Food.
Dacă Glovo, Tazz şi Bolt Food sunt cele mai folosite aplicaţii de delivery la români şi au crescut foarte mult în ultima perioadă, nu putem spune acelaşi lucru şi despre Uber Eats şi Takeaway. Uber Eats a plecat de pe piaţa din România chiar în pandemie, iar Takeaway, la jumătatea anului 2022", se arată în studiul citat.
Pentru studiul de faţă, echipa Bookingham a analizat trendurile de căutare ale românilor în 2021-2022 în materie de preparate, aplicaţii de food delivery şi branduri de fast food. Datele au fost extrase cu ajutorul Keyword Planner, atât pentru studiul de faţă, cât şi pentru studiul anterior din 2019-2020. Au fost analizate atât cuvintele şi frazele folosite de români, cât şi numărul total de căutări pe food delivery, în română şi engleză.


Articole înrudite