Românii fără un loc de muncă care intenţionează să vină în Marea Britanie pot accesa de acum şi oferte de ucenicie plătite, în baza unui program lansat de guvernul de la Londra în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline care are drept scop să-i ajute pe tinerii britanici să-şi găsească un loc de muncă, informează în ediţia sa on-line The Telegraph.
Agenţii de recrutare din România le propun românilor care doresc să beneficieze de ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii în Marea Britanie contracte de ucenicie plătite cu până la 1.000 de lire sterline şi cursuri de pregătire.
Una dintre aceste agenţii anunţă oferte de ucenicie, subvenţionate de guvernul britanic, la restaurantele „Gordon Ramsay” şi la clubul de fotbal Chelsea.
Potrivit The Sunday Times, o agenţie de recrutare din oraşul Cluj oferă o serie de astfel de contracte plătite cu sume între 650 şi 1.000 de lire sterline pe lună.
În baza legislaţiei europene privind libertatea circulaţiei, Marea Britanie nu-i poate împiedica pe imigranţii din UE să ocupe posturile de ucenic râvnite înainte de britanici, care sunt de asemenea în căutarea unui loc de muncă.
Agenţia românească de recrutare din Cluj afirmă că se află în plin proces de plasare a 50 de români în astfel de posturi, în cadrul programului de 1,5 miliarde de lire sterline descris de David Cameron ca fiind un element-cheie al angajamentului său de a lupta împotriva 'flagelului şomajului în rândul tinerilor', subliniază publicaţia britanică.
Guvernul britanic a recunoscut însă că nu ştie câţi cetăţeni străini au obţinut oferte de ucenicie finanţate din banii contribuabililor pentru că nu s-a înregistrat naţionalitatea lor.
Un anunţ apărut pe Tjobs, un site românesc de locuri de muncă, afirmă că solicitanţii care reuşesc să obţină astfel de contracte vor beneficia şi de cazare şi vor fi aşteptaţi pe aeroporturile britanice Luton şi Heathrow.
Anunţul subliniază faptul că în Marea Britanie nu se vor plăti taxe pentru veniturile mai mici de 10.000 de lire sterline începând din acest an, scrie The Sunday Times.