Un procent de 31,5% dintre români declară că se vor prezenta cu siguranţă la vot pentru alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constituţional, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research.
Potrivit sondajului citat, la întrebarea dacă intenţionează să se prezinte la alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constituţional, 31,5% dintre respondenţi spun că se vor prezenta cu siguranţă la vot, 24,1% au optat pentru varianta „probabil da”, 20,9% au indicat opţiunea „încă nu m-am hotărât”, 9,1% au declarat „probabil nu”, 8,4% au indicat varianta „cu siguranţă nu” iar 6% — nu ştiu sau nu răspund.
Profilul celor care se vor prezenta sigur la vot arată faptul că sunt cu preponderenţă persoane de peste 35 de ani şi mult mai puţin tineri cu vârsta între 18-34 de ani.
Profilul celor care probabil se vor prezenta la vot arată că este vorba despre persoane mai degrabă din mediul rural, fără venituri sau cu venituri mici, persoane în special din Moldova şi mai puţin din Transilvania.
În ceea ce priveşte importanţa alegerilor pentru Parlamentul European în raport cu referendumul constituţional, 44,2% dintre români consideră că cele două sunt la fel de importante. 14,3% dintre respondenţi cred că referendumul pentru modificarea Constituţiei este mai important, în timp ce 13,2% cred că alegerile europene sunt mai importante.
Pe de altă parte, 12,3% dintre cei chestionaţi cred că niciunul dintre momentele electorale nu este important, în timp ce 16% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
"Teoretic, bazinul celor 31,5% care spun că vor merge sigur la vot ar putea fi completat de cei 45% care spun că probabil vor merge la vot sau încă nu s-au hotărât. În realitate, astfel de răspunsuri sunt adesea formule de refugiu care ascund un anumit conformism al populaţiei. Cu siguranţă, o parte din cei care spun că probabil vor merge sau cei care nu s-au hotărât se vor prezenta la vot, însă este greu de spus în acest moment care este ponderea lor reală. Cifra-reper cea mai importantă de prezenţă la vot, într-o perioadă de relativă acalmie, neafectată de atmosfera electorală, este de 31,5%, adică bazinul celor care afirmă că vor veni sigur la urne. Restul de alegători care indică răspunsuri probabile sau neclare se vor prezenta la vot mai ales în condiţiile unei mobilizări intense a partidelor politice în favoarea participării electorale", susţine Remus Ştefureac, director INSCOP.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.