24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Manifest împotriva mesajelor care îndeamnă la suicid
Manifest împotriva mesajelor care îndeamnă la suicid

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) şi-au manifestat îngrijorarea faţă de uşurinţa cu care se propagă, în mediul virtual, în special în rândul tinerilor, mesaje care îndeamnă la un comportament suicidar.
Printr-un comunicat transmis, specialiştii ARPS trag un semnal de alarmă pentru ca oamenii să observe acest tip de mesaje şi să evite redistribuirea lor sau chiar să aibă o atitudine de înlăturare a acestui comportament.
"Membrii Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului constată, cu îngrijorare, uşurinţa cu care se propagă în mediul virtual, la tineri şi în special la adolescenţi, informaţiile şi mesajele cu conţinut nociv ce instigă la sinucidere. ARPS atenţionează insistent comunitatea să evite accesarea şi distribuirea în mediul virtual a informaţiilor ce instigă la sinucidere. Îi încurajăm pe cei ce vin în contact pe reţelele de socializare cu asemenea mesaje să utilizeze facilităţile de raportare şi blocare a răspândirii lor", se arată în comunicatul menţionat.
Reprezentanţii ARPS îi îndeamnă pe cei care vor să afle mai multe despre activitatea Alianţei să se informeze, subliniind că aceasta poate acorda ajutor specializat celor care îl doresc. Specialiştii în psihologie şi psihiatrie din cadrul ARPS mai subliniază că "a subscrie la un fenomen de contagiune psihică nu reprezintă întotdeauna o opţiune personală".
"ARPS oferă informaţii şi consiliere privitoare la prevenţia sinuciderii. Invităm pe cei ce, în calitate de părinţi, tutori, dascăli, prieteni, observă comportamente de risc la adolescenţi şi tineri din preajma lor să ne contacteze pe adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;, se mai arată în comunicat.
Luarea de poziţie a ARPS a fost transmisă public după ce cinci copii de clasa a VI-a de la Şcoala "Veronica Micle" au ajuns la spital în stare gravă pentru că au jucat un joc extrem de periculos, similar "balenei albastre" din Rusia. Cei cinci, patru fete şi un băiat, cu vârste între 12 şi 13 ani, şi-au ţinut respiraţia, după indicaţiile unui coleg, până li s-a făcut rău. Autorităţile au deschis o anchetă în acest caz.
ARPS funcţionează la Cluj din anul 2010 şi a iniţiat şi un proiect de TelVerde, prin intermediul căruia se oferă consiliere psihologică persoanelor care au comportament sau gânduri orientate către suicid. Convorbirile sunt gratuite, numărul putând fi apelat de oriunde din ţară.


Articole înrudite