22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Investitorii sunt interesaţi de infrastructură, combaterea corupţiei şi clarificarea drepturilor de proprietate
Investitorii sunt interesaţi de infrastructură, combaterea corupţiei şi clarificarea drepturilor de proprietate

Clarificarea drepturilor de proprietate, combaterea corupţiei şi o infrastructură adecvată reprezintă principalele provocări ale României pentru a obţine creştere economică în următoarea decadă, având în vedere că economia naţională rămâne dependentă de intrările de capital străin, a declarat marţi consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Lucian Croitoru, în cadrul unei conferinţe de profil.
"Din perspectiva unui investitor este important ca România să se concentreze mai mult pe creşterea infrastructurii. Aceasta este cheia îmbunătăţirii productivităţii şi dezvoltării unor noi afaceri în România. Al doilea aspect cheie se referă la clarificarea drepturilor privind proprietatea, aspect important în sprijinirea dorinţei noastre de a institui statul de drept în România. Combaterea corupţiei s-a intensificat, însă continuă să reprezinte o provocare pentru orice autoritate din România", a subliniat Lucian Croitoru.
El a precizat că România, în ultimii ani, a avut o creştere economică, în medie, de 1,7% pe an, în condiţiile în care a funcţionat "pe cont propriu", fără subvenţii şi fără intrări de capital.
"România a început cu optimism anul acesta privind aşteptările de creştere economică. În viziunea mea, creşterea abia dacă va depăşi 1,5% anul acesta în România, după avansul de 3,6% de anul trecut. Acest lucru indică, de asemenea, probleme importante în zona euro şi nu numai", a mai spus Lucian Croitoru.
În privinţa inflaţiei, consilierul guvernatorului BNR a subliniat performanţa de la finalul anului trecut, când preţurile de consum au înregistrat o creştere de doar 1,5%, faţă de aşteptările de 3 — 3,5%. Pentru anul acesta, oficialul BNR se aşteaptă la o inflaţie de 2%.
Lucian Croitoru a vorbit şi despre sistemul bancar care, în opinia sa, este bine capitalizat, iar nivelul creditelor neperformante a scăzut de la nivelul maxim de 22% la 17%, datorită schimbării legislaţiei care permite băncilor să îşi cureţe bilanţurile.


Articole înrudite