Finlanda aşteaptă raportul pe justiţie din iarnă al Comisiei Europene pentru a lua decizia în privinţa aderării României la Schengen, a spus, duminică, preşedintele Parlamentului finlandez, Eero Heinaluoma (foto), declarându-se optimist în legătură cu o decizie pozitivă.
Finlanda, alături de Olanda, s-a opus la Consiliul Afaceri Interne de luna trecută unei aderări parţiale a României la Schengen invocând nevoia unor garanţii suplimentare în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. În lipsa unui consens, Consiliul JAI s-a încheiat fără a consemna vreo decizie sau vreun calendar ulterior al discuţiilor despre aderare. "În prezent, se desfăşoară discuţii aprofundate între guvernul român şi reprezentanţii CE şi reprezentanţii Finlandei şi ai celorlate ţări membre Schengen şi sper că în momentul în care vom avea următorul raport de la Comisia Europeană - la începutul anului viitor, în ianuarie - acesta va fi unul pozitiv şi va da noi informaţii celor care iau decizii, astfel încât să vedem în viitorul apropiat România ca următoarea ţară care aderă la Schengen", a declarat, duminică, preşedintele Parlamentului finlandez, Eero Heinaluoma, după o întrevedere cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Oficialul finlandez a fost întrebat când crede că ar putea adera România la Schengen.
Întrebat ce ar mai trebui să facă România pentru a putea fi primită în Schengen, Eero Heinaluoma a spus că, din punctul de vedere al parlamentarilor finlandezi, "fiecare ţară trebuie să ia foarte în serios criteriile aderării la Schengen, atât cele tehnice, cât şi principiile ce ţin de lege şi ordine şi de moralitatea serviciilor civice", astfel încât ceilalţi membri Schengen să se poată bizui pe activitatea practică a funcţionarilor de la frontiere. "Din câte am auzit de la Guvernul finlandez, trebuie atât teoria, cât şi practica să fie la acelaşi nivel", a punctat preşedintele Parlamentului de la Helsinki. El a subliniat că noul guvern finlandez este proeuropean şi are o atitudine pozitivă faţă de extindere şi integrarea europeană. "Finlanda a fost întotdeauna în favoarea extinderii UE şi sperăm să putem vedea noi membri şi în spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte Parlamentul finlandez, sunt sigur că vom putea vedea într-un viitor apropiat lucruri pozitive în această privinţă", a spus oficialul. El a explicat că orice nouă ţară membră trebuie "să ia foarte în serios" respectarea criteriilor şi cerinţelor Schengen, dar totodată trebuie să insufle şi încredere celorlalţi membri. "Este o chestiune care ţine de respectarea criteriilor tehnice, dar şi de faptul că fiecare ţară din Schengen trebuie să insufle încredere celorlalte că face tot ce-i stă în putinţă pentru a avea graniţe foarte sigure în UE. Finlanda, la rândul ei, ca ţară aflată la graniţele UE, şi-a luat angajamentul faţă de celelalte state din Schengen", a arătat Eero Heinaluoma. El a spus că a avut discuţii "fructuoase" în România, unde a avut ocazia să obţină "informaţii bune şi importante despre ceea ce se întâmplă aici, despre ce face România pentru a deveni următoarea membră a spaţiului european de liberă circulaţie". După discuţiile avute, sunt mulţumit de ceea ce se întâmplă aici şi "sper că în viitorul apropiat vom avea lucruri pozitive de spus poporului român", a declarat oficialul finlandez, referindu-se la aderarea la Schengen.
La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a ţinut să atragă atenţia că momentul Consiliului European de săptămâna viitoare este un moment foarte important, pentru că discuţia care a avut loc la nivel de miniştri în Consiliul JAI va fi dezbătută la nivel de şefi de stat şi de guverne. "De aceea, sperăm că în discuţiile din aceste zile să putem ajunge la un început de soluţie de compromis şi apoi să vedem care sunt etapele concrete care ar putea să urmeze, dar să nu uităm că decizia va fi luată sau va fi evaluată la nivel de şefi de stat şi de guverne. Săptămâna viitoare va fi un moment foarte important, din acest punct de vedere", a punctat Geoană.