23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din cauza scăderii veniturilor, românii cumpără tot mai puţin
Din cauza scăderii veniturilor, românii cumpără tot mai puţin
Ieşirea economiei din recesiune la finele primului trimestru din acest an nu a adus şi ieşirea din criză a populaţiei. Românii resimt încă scăderea salariilor, creşterea preţurilor pentru bunurile de consum şi, o bună parte dintre ei, creşterea dobânzilor la creditele contractate şi scumpirea valutelor. Două treimi dintre români spun că s-au descurcat mai greu cu banii în prima parte a acestui an şi se simt mai săraci faţă de 2010, potrivit unui studiu recent al companiei de cercetare GfK. Totuşi, procentul celor care cred că situaţia lor financiară poate fi şi mai proastă, în urmărul an, a scăzut de la 50% la 43%. Astfel, 15% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an, iar 36% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent.
Acelaşi studiu mai arată date îngrijorătoare despre viaţa de zi cu zi a românilor. Mai mult de jumătate dintre români admit că reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile, în vreme ce un sfert spun că au datorii. Iar asta se reflectă fidel în consumul populaţiei. Românii sunt mult mai cumpătaţi când merg la cumpărături. Cumpără mai puţin, dar şi mai ieftin. Astfel, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu peste 6% în primele şase luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Faţă de luna mai, valoarea vânzărilor din comerţul cu amănuntul a scăzut, ca serie ajustată, cu 1,2%.
Aceasta este  cea mai accentuată scădere din Uniunea Europeană. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut la începutul acestei săptămâni că  „ştim dificultatea în care am pus cetăţenii când am redus salariile, când am mărit TVA, o ştim foarte bine, dar trebuie să plecăm de la realitatea că şi România se află într-o situaţie de criză economică aproape generalizată pe glob". El a adăugat că teoria creşterii economice prin consum s-a dovedit un dezastru.
O bună parte dintre românii care resimt mai acut efectele crizei economice au contractat în perioada de boom economic împrumuturi bancare. Acum, cu venituri mai mici, se descurcă tot mai greu cu plata ratelor. „În ceea ce-i priveşte pe cei cu credite, aici trebuie să fiu foarte sincer. Când angajăm un credit trebuie să fim responsabili", a mai spus critic Traian Băsescu. Un studiu realizat de GfK la comanda Asociaţiei Române a Băncilor arată că aproape jumătate dintre persoanele care au luat credite nu au făcut în prealabil nicio comparaţie între oferte. Mai mult, 41% din cei care au apelat la un produs financiar nu au citit în întregime contractele încheiate. Peste patru milioane de români au în prezent credite de rambursat la bănci, cu o valoare de 23,76 miliarde de euro. Dintre aceştia, aproape 730.000 înregistrau la finele lunii mai restanţe în valoare de 1,54 miliarde de euro. 43% din români cred că situaţia lor financiară poate fi şi mai proastă.


Articole înrudite