Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului există un deficit de personal, care depăşeşte 10.000 de persoane, dar anul acesta nu vor putea fi rezolvate decât, cel mult, situaţiile aflate „la limită”.
„Avem o lipsă acută de personal în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului. La nivel naţional sunt peste 10.000 de locuri de muncă vacante în acest domeniu unde salarizarea este cea mai mică din România, iar dacă oamenii nu ar avea suflet, probabil, ceea ce am văzut marţi nu ar exista”, a spus ministrul Muncii, referindu-se la vizita făcută la Complexul de Servicii Sociale „Floarea roşie” din Sectorul 6 al Capitalei.
Totodată, a îndemnat canalele de televiziune ca „după ce trece această perioadă tensionată din România (...) să mai dea pe post şi reportaje pentru a ieşi puţin din sfera scandalurilor, a falselor vedete şi a altor evenimente de genul acesta şi să mai arătăm şi ce mai înseamnă viaţa reală în România”.
Răspunzând la o întrebare privind modul în care va fi rezolvat deficitul de personal din sistem, Mariana Câmpeanu a precizat că „nu se poate să angajăm 10.000 de persoane, peste noapte”.
„Eu cred că acest lucru trebuie analizat atunci când faci un program de guvernare pe patru ani, iar când construieşti un buget multianual poţi să-ţi planifici desfăşurarea unor activităţi. Totuşi, după analiza celor şase luni (din acest an - n.r.), vom vedea dacă vom putea să facem nişte încadrări acolo unde situaţia este la limită. Sunt centre care vor trebui închise dacă nu facem acele angajări”, a explicat ministrul Muncii.
Este vorba despre unităţi care au fost făcute cu fonduri europene sau din donaţii şi care nu-şi pot continua activitatea pentru că s-a terminat sponsorizarea şi, acum când ar trebui să fie preluate de către autorităţile locale, nu pot face angajări.
De asemenea, oficialul MMFPS a subliniat că, anul acesta, doar „pot fi cârpite acele găuri făcute (de către precedentul guvern - n.r.) şi să fie îndreptat puţin ceea ce poate fi îndreptat”.
Întrebată despre o eventuală majorare a pensiilor şi salariilor bugetarilor, Mariana Câmpeanu a afirmat că o asemenea decizie va fi luată „foarte curând”, după ce încheierea unei noi runde de întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale de credit.
„Nu am luat încă o decizie, dar o să luăm foarte curând şi decizii în acest domeniu. Vom avea o întâlnire cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), o să analizăm ce am făcut până în acest moment, cum ne-am încadrat în toţi parametrii conveniţi cu FMI, după care o să lucrăm la bugetul pe anul viitor şi atunci o să putem să analizăm şi ceea ce vom putea face în legătură cu salariile şi pensiile”, a spus ministrul Muncii.
În legătură cu indemnizaţiile pentru mame, Mariana Câmpeanu a arătat că, la reluarea lucrărilor Parlamentului, în septembrie, vor putea fi aduse modificările legislative necesare pentru a se putea reveni la nivelul anterior, de 85% din salariu.
„Va fi mai mult decât o revenire la 85% deoarece va fi şi o prevedere pentru ca mămicile care revin la servici să primească acel bonus, indiferent de momentul când se reîntorc la muncă”, a adăugat ministrul Muncii.
În continuare, ministrul Muncii a reamintit că Parlamentul European şi Consiliul European au desemnat 2012 drept Anul European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii care vizează „să mobilizeze potenţialul segmentului de populaţie care se apropie de 60 de ani sau care a depăşit această vârstă”.
„Îmbătrânirea activă înseamnă a profita de tot ce oferă viaţa, indiferent de vârstă. Această abordare este benefică nu doar pentru persoana în cauză, ci şi pentru întreaga societate”, a afirmat Mariana Câmpeanu.