Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că în acţiunile de reorganizare a ministerului este cuprinsă şi desfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) şi Institutului Naţional de Administraţie (INA).
Ministrul a anunţat că din cele şase instituţii publice aflate în subordine, două vor fi desfiinţate şi absorbite, atribuţiile acestora fiind în continuare asigurate de minister.
”Prin această măsură reducem personalul cu peste 16%, tăiem 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, desfiinţăm inclusiv 21 de posturi de conducere şi reducem Consiliile de Administraţie cu două treimi”, a spus Cseke Attila.
Ministrul a arătat că, de la 966 posturi, cât are în prezent Ministerul Dezvoltării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA), două dintre cele şase instituţii publice aflate în subordinea ministerului, vor rămâne doar la 808 posturi. În Consiliile de Administraţie al ANL, CNI şi ANCPI sunt în total 27 de posturi, şi acest număr se va reduce la 10.
Astfel, în vederea eficientizării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) va fi desfiinţată şi absorbită de minister, care va prelua sarcinile acesteia. În prezent, Ministerul Dezvoltării derulează investiţii legate de construirea de unităţi locative cu o eficienţă de peste 10 ori mai mare decât ANL, numărul persoanelor care se ocupă de aceste investiţii fiind mai mic, deşi gestionează investiţii mai mari. Lucrările în execuţie vor fi predate autorităţilor publice locale, iar ministerul rămâne finanţator. Din personalul actual al ANL, vor fi preluate 50 de posturi ocupate la minister, prin concurs în cazul unei suprasolicitări, iar 74 de porturi ocupate vor fi tăiate împreună cu cele vacante. Posturile de conducere din cadrul ANL vor fi implicit desfiinţate prin această reorganizare.
Institutul Naţional de Administraţie (INA), o altă instituţie publică din subordine, va fi absorbită de către MDLPA. Misiunea INA este de a livra pregătire profesională pentru funcţionarii publici şi angajaţii instituţiilor publice, astfel încât aceştia să poată oferi servicii publice de calitate. Sistemul actual al cursurilor de formare profesională are nevoie de regândire şi eficientizare. În 2026, Ministerul Dezvoltării va veni cu un nou concept, o nouă ofertă în acest domeniu, INA fiind absorbit de MDLPA în urma reorganizării, a conchis ministrul, adăugând că, la mandatul anterior de ministru al dezvoltării, a reorganizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, o altă instituţie din subordine.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) acuză, însă că este vorba despre ”o distrugere calculată a unei instituţii solide şi performante, cu peste 25 de ani de experienţă în serviciul cetăţenilor”.
Sindicaliştii afirmă că sub pretextul unei ”eficientizări” care nu are temei juridic sau financiar, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţă, cu grabă suspectă, desfiinţarea ANL. Fără organizarea unei consultări reale, fără transparenţă, fără justificări sau analize corecte. Acest demers nu ţine cont de faptul că ANL NU este o povară bugetară, fiind o instituţie care se finanţează singură şi nu pune presiune asupra contribuabilului român.
”Cetăţenii vor resimţi, la scurt timp după ce acest demers se va finaliza, efectele negative ale blocajului, haosului şi abandonului sutelor de proiecte aflate în derulare – peste 6.300 de case în construcţie şi cererile pentru peste 14.000 de locuinţe noi. Consecinţe dăunătoare tinerilor, familiilor tinere şi comunităţilor vulnerabile. Aceste consecinţe negative imediate nu sunt luate în considerare de către clasa politică, tot ceea ce contează pentru aceasta sunt banii, controlul şi confiscarea resurselor.
Programele ANL construiesc mai ieftin, mai repede şi cu mai multă transparenţă decât orice altă entitate din subordinea Ministerului Dezvoltării. Dar această productivitate reală, alături de independenţa instituţiei şi de fondurile acumulate, provoacă iritare şi stârneşte dorinţele clasei politice de a controla resursele instituţiei. Acum, acele fonduri, acea independenţă şi capacitatea ANL de a acţiona pentru comunităţi – NU pentru clientela politică – sunt vizate”, se arată într-un comunicat de presă al FNSA.
FNSA consideră că în spatele acestui demers se regăseşte un obiectiv simplu: preluarea fondurilor ANL, resurse din chirii, vânzări şi propriile depozite. Toate acestea vor merge la minister pentru a fi „cheltuite” fără nicio garanţie că vor fi folosite în continuare în beneficiul tinerilor sau comunităţilor.
”ANL este o instituţie simplă şi eficientă. În loc să fie susţinută, urmează a fi desfiinţată, desi abordează şi încearcă să rezolve una dintre problemele cele mai presante ale societăţii: accesul la locuinţe. Cerem încetarea imediată a acestei decizii iraţionale, suspecte şi abusive! Politicienii trebuie să răspundă publicului: cui foloseşte desfiinţarea ANL şi cât ne va costa pe toţi această aşa-zisă ”reformă”?”, subliniază sindicaliştii.