Doar 2% dintre români iau masa în oraş în fiecare zi iar cei mai mulţi, aproximativ 20%, mănâncă o dată până la de trei ori pe săptămână mâncare gata preparată, conform unui studiu despre obiceiurile de consum de mâncare în afara casei.
Cei tineri şi foarte tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, sunt aceia care au obiceiul de a cheltui cel mai des pentru a lua masa pe drum, mai ales cei din Bucureşti şi din oraşele mari. Locuitorii Capitalei şi cei din marile oraşe sunt campioni la frecvenţa consumului de alimente în afara casei, cu un procent dublu faţă de ceilalţi români.
Persoanele cu venituri mari, de peste 4.000 de lei, mănâncă chiar mai des de o dată pe zi în oraş, conform studiului efectuat de GfK România. Şi tinerii, chiar dacă nu au deloc venit sau au un venit foarte mic, obişnuiesc să mănânce în mers cel puţin o dată pe zi.
Localurile cu servire rapidă care vând burgeri, shaorma, pui prăjit şi cartofi prăjiţi sunt preferate pentru cumpărarea de mâncare pentru a fi consumată „în mers”. 50% dintre participanţii la studiul GfK declară că au cumpărat de la un astfel de local în ultimele patru săptămâni.
Fast-food-urile sunt frecventate cu precădere de către bărbaţi, în timp ce femeile optează mai degrabă pentru patiserii sau covrigării. Cei mai mulţi dintre clienţii acestor locaţii au între 25-34 de ani.
Pizzeriile, inclusiv cele cu livrare la domiciliu, sunt pe locul trei în topul preferinţelor şi au un public mai tânăr, pizza fiind consumată cu precădere de cei între 18 şi 24 de ani. Pizzeriile sunt şi opţiunea cea mai des întâlnită la persoanele cu venituri peste medie, în timp ce persoanele cu venituri foarte mici aleg patiseriile.
Patiseriile sunt la fel de populare ca şi fast-food-urile în localităţile medii (între 50.000 şi 200.000 de locuitori), în vreme ce pizzeriile sunt preferate în oraşele mari, cu peste 200.000 de cetăţeni, exceptând Capitala.