18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zece filme realizate de femei în ultimul an, care nu trebuie ratate
Zece filme realizate de femei în ultimul an, care nu trebuie ratate

Mulţi spun că lumea filmului este o lume a bărbaţilor, iar dacă luăm în considerare producţiile nominalizate la premiile Oscar din ultimul an, filme scrise, regizate şi produse de bărbaţi, pare că femeile nu au loc la Hollywood decât din postura de actriţe. La ultima gală Oscar nu a existat nicio femeie printre nominalizaţii la categoriile importante, precum regie, scenariu original sau scenariu adaptat.
Această situaţie reprezintă o radiografie a industriei filmului, care nu acordă şanse egale de gen, conform unui material publicat de Huffington Post. Spre exemplu, în 2014, doar unul dintre filmele aflate pe primele 100 de poziţii în topul încasărilor a fost regizat de o femeie, conform IndieWire, iar respectiva femeie este deja celebră şi se află de mult timp în industrie: Angelina Jolie.
Această discriminare de gen contează, şi nu doar în cazul femeilor care doresc să facă filme la Hollywood. Ea influenţează şi subiectele filmelor: un studiu realizat în 2014 la San Diego State University ajungea la concluzia că filmele al căror scenariu este semnat de o femeie sau care au o femeie în scaunul de regizor au aproape întotdeauna şi o femeie în rolul principal (o probabilitate de 10 ori mai mare ca protagonistul să fie femeie decât bărbat).
The Huffington Post prezintă o scurtă listă de filme lansate în cursul ultimului an, scrise sau regizate de femei.

1. \"Obvious Child\"
Acest film se concentrează asupra problemei avorturilor şi reprezintă debutul pe marile ecrane al scenaristei şi regizoarei Gillian Robespierre. \"Obvious Child\", în care joacă Jenny Slate, prilejuieşte întâlnirea cu câteva personaje feminine complexe şi memorabile.

2. \"Selma\"
Regizoarea Ava DuVernay nu a primit o meritată nominalizare la Oscar pentru acest film. Dacă ar fi primit nominalizarea pentru regie, ea ar fi fost prima femeie de culoare nominalizată la această categorie a prestigioaselor premii şi ar fi avut şansa de a deveni şi prima afro-americană care să câştige Oscarul pentru regie. Filmul \"Selma\" readuce în atenţie Mişcarea pentru Drepturi Civile şi marşul de protest organizat de Dr. Martin Luther King Jr. între oraşele Selma şi Montgomery, din Alabama, în 1965.

3. \"Girlhood\"
În anul în care filmul \"Boyhood\" s-a numărat printre favoriţii la Oscar (nereuşind însă decât să-i aducă un premiu pentru rol secundar Patriciei Arquette), a fost lansat şi filmul \"Girlhood\", în regia lui Céline Sciamma, care a semnat şi scenariul. Acest film prezintă viaţa unei tinere franţuzoaice, Marieme, în interpretarea lui Karidja Touré. Producţia a fost bine primită de critici care au remarcat portretul sincer al unei tinere femei care-şi explorează sexualitatea.

4. \"Citizen Koch\"
Tia Lessin şi Carl Deal au regizat acest documentar despre fraţii Koch, deţinătorii imperiului Koch Industries, pe locul doi în topul celor mai mari companii americane cu venituri de 115 miliarde de dolari în anul 2013. Documentarul prezintă modul în care aceştia şi-au folosit uriaşa avere pentru a manipula politic. Controversele nu au ocolit acest documentar încă din stadiul de producţie, când organizaţia Independent Television Service şi-a retras finanţarea pentru a nu-l deranja pe unul dintre importanţii săi donatori, unul dintre fraţii Koch. Din fericire pentru acest proiect, el a putut fi continuat prin intermediul unei campanii de strângere de fonduri iniţiată pe Kickstarter. Documentarul nu a primit o meritată nominalizare la Oscar, dar subiectul său este de actualitate mai mult decât oricând, după ce fraţii Koch au anunţat că vor cheltui 889 de milioane de dolari în campania electorală din 2016.

5. \"A Girl Walks Alone At Night\"
Se poate crede că subiectul vampirilor a fost epuizat, însă acest film scris şi regizat de Ana Lily Amirpour are capacitatea de a surprinde. Este vorba de primul film iranian cu vampiri din istorie şi s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea criticilor.

6. \"The Babadook\"
Filmul de debut al cineastei australiene Jennifer Kent oferă o perspectivă terifiantă şi delirantă asupra maternităţii, fiind un \"must see\" pentru pasionaţii genului horror. Producţia, care a fost votată cel mai bun film la New York Film Critics Circle Awards 2014, l-a făcut pe criticul Anthony Lane (New Yorker) să scrie: \"Ar trebui să se dea o lege prin care toate filmele horror să fie regizate doar de femei\". Până şi regizorul celebrului \"The Exorcist\", William Friedkin, l-a numit cel mai \"scary\" film pe care l-a văzut vreodată.

7. \"Citizen Four\"
Documentarul nominalizat la Oscar \"Citizen Four\" oferă o inedită perspectivă asupra vieţii fostului analist al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), Edward Snowden, în perioada în care a făcut dezvăluirile despre interceptările făcute de NSA dar şi după aceea. Laura Poitras a regizat acest film pe care l-a şi produs alături de Mathilde Bonnefoy şi Dirk Wilutzkyoffer.

8. \"Zero Motivation\"
\"Zero Motivation\" este primul lungmetraj realizat de scenarista şi regizoarea Talya Lavie. Pelicula oferă o abordare condimentată de umor negru asupra experienţei femeilor din Israel care sunt obligate să facă armata. Acest film s-a bucurat de multe aprecieri internaţionale, aducându-i regizoarei premiul cel mare la Festivalul de Film Tribeca. Un excelent film militar, fără nicio scenă de luptă.

9. \"She\'s Beautiful When She\'s Angry\"
Regizat de Mary Dore, care l-a şi produs alături de Nancy Kennedy, filmul \"She\'s Beautiful When She\'s Angry\" spune povestea mişcării de emancipare a femeilor din America dintr-o perspectivă neîntâlnită în manualele de istorie. Dore foloseşte interviuri realizate în prezent cu activiste, alături de imagini de arhivă de la începuturile mişcării de emancipare a femeilor din America, reuşind un film puternic, care inspiră.

10. \"Palo Alto\"
Ultimul cineast dintr-o dinastie renumită la Hollywood, Gia Coppola, 27 de ani, a scris şi regizat această adevărată odă onirică adusă neliniştii şi anxietăţii adolescentine. \"Palo Alto\" este bazat pe un volum de nuvele semnat de actorul James Franco, care şi joacă în acest film.


Articole înrudite